V U.S. Steel zvyšujú tarifné platy v priemere o 50 eur

Zvýšenie tarifných miezd zamestnancov v priemere o 50 eur mesačne zabezpečuje nový dodatok ku kolektívnej zmluve v košických oceliarňach U.S. Steel. Odborári a vedenie podniku sa na ňom dohodli s účinnosťou od 1. apríla. TASR to v utorok potvrdil odborový predák košických hutníkov Juraj Varga.

15.05.2018 13:22
debata

Stanovená je aj minimálna suma v raste tarifných miezd, a to 40 eur pre zamestnanca – vlani to bolo 28 eur. Súčasťou dohody je aj rast osobného ohodnotenia o 5 eur na zamestnanca. Na 9 % sa zvýšila výška variabilnej mzdovej platby v čistom zisku, zvýšené budú aj príplatky za prácu vo výškach i pracovnú pohotovosť, aj ostatné príplatky v súvislosti s rastom minimálnej mzdy.

Príplatky za prácu pre zamestnancov pracujúcich v nepretržitom režime s priznanou kategóriou práce 3, resp. 4, budú vo výške 1,27 eura za hodinu, a pre zamestnancov s nižšou kategóriou 1,11 eura na hodinu.

Minuloročný dodatok ku kolektívnej zmluve znamenal pre zamestnancov železiarní priemerne trojpercentný nárast tarifných miezd (1635 eur), celkovo aj s variabilnými zložkami šesťpercentný rast (1743 eur). Vplyvom aktuálneho dodatku číslo 4 by sa mal dosiahnuť v priemere štvorpercentný nárast tarifných miezd. Celkový rast aj s variabilnými zložkami v percentuálnom vyjadrení by podľa predpokladov mal by byť minimálne na úrovni roku 2017.

Varga pripomína, že pozitívne hospodárske výsledky podniku za rok 2017 boli najlepšie od vzniku hospodárskej a finančnej krízy, aj preto očakávania zamestnancov boli vyššie, než je dosiahnutá finálna dohoda. „O tom však je kolektívne vyjednávanie, aby sa hľadali také kompromisy, ktoré zabezpečia prijateľné dohody za rokovacím stolom pre oboch sociálnych partnerov. Znenie Dodatku č. 4 vzniklo v konštruktívnej debate (deväť kôl) o stanovených prioritách, na ktoré sme mali udelený mandát, dosiahli sme dohodu, ktorá je adekvátna výsledkom tejto spoločnosti v podnikaní,“ uviedol šéf odborov.

Pre rok 2018 sa podľa neho podarilo naplniť požiadavku a zároveň slogan Odborového zväzu KOVO „Za vyššie mzdy“. „Odborové organizácie však čaká ešte veľa práce, aby v dynamike rastu miezd pokračovali aj v nasledujúcom období a naplnili tak známu požiadavku zamestnancov na Slovensku, že za európsku prácu si zaslúžia aj európsku plácu,“ konštatoval Varga.

Dosiahnutie dohody ocenilo aj vedenie firmy, podľa ktorého je snahou posilniť previazanosť medzi finančným výkonom podniku a odmeňovaním zamestnancov. „U.S. Steel Košice bola prvou spoločnosťou na Slovensku, ktorá zaviedla formu variabilnej mzdovej platby a umožnila tak deliť určité percento konsolidovaného čistého zisku spoločnosti medzi zamestnancov. Tento prvok odmeňovania sa na základe nového dodatku ešte posilní a zamestnanci tak každý mesiac pocítia, ak sa firme bude dariť,“ uviedol hovorca podniku Ján Bača.

debata chyba
Viac na túto tému: #U. S. Steel