Potraviny zdraželi aj kvôli suchu

V obchodoch minulý mesiac pomerne razantne rástli ceny a prudko zdraželi hlavne potraviny. V porovnaní s aprílom 2017 sa ceny potravín priemerne zdvihli o 5,8 percenta. Išlo aj o dôsledok vlaňajšieho sucha, pre ktoré sa teraz pečie chlieb s drahšej pšenice. Vlani zažila krajina extrémne sucho a podobná je zatiaľ aj tohtoročná jar.

16.05.2018 06:00
debata (65)

„Kúpa mandarínok nás vyšla v apríli tohto roka o pätinu drahšie ako v marci. Z vrecka sme však museli vytiahnuť o 7 až 9 percent viac aj pri kúpe pomarančov a jabĺk. Ceny citrónov a kivi taktiež rástli, no miernejšie,“ priblížila analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Naopak, pomerne výrazne o 5,5 až 6,5 percenta klesli ceny hrozna a banánov. „Vzrástli aj ceny obilnín a chleba o 1,4 percenta a takisto zelenina. K rastu cien zeleniny najvýraznejšie prispel petržlen a mrkva, kde cena v apríli vzrástla o viac ako štvrtinu. Výraznejší rast cien zeleniny tlmili klesajúce ceny najmä uhoriek, cesnaku a papriky,“ dodala Dovalová.

Sucho trápi farmárov aj teraz, a to nielen v Európe, ale aj v USA. Pre nečakane rýchly príchod letného počasia sa farmári po celom svete začínajú čoraz viac obávať o svoju budúcu úrodu. Aktuálne sa začínajú dvíhať ceny sóje, ktorá sa vo veľkom využíva na vykrmovanie zvierat a koncom leta môžu stúpnuť aj ceny obilia. Ľudia si preto už o pár mesiacov môžu opäť priplatiť za mäso aj pečivo.

zväčšiť
medziročný rast inflácie, infografika

„Myslíme, si, že cez leto nastane prudký rast cien pšenice. Európu už teraz sužuje celkom rozsiahle sucho. Spojené štáty tiež hlásia suchšie obdobie oproti dlhodobému priemeru. Obávame sa, že globálna produkcia obilnín bude tento rok nižšia oproti predpokladom,“ povedal analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Posledné roky sa totiž základné potravinové komodity na svetových burzách obchodovali relatívne lacnejšie. „Kvôli nízkym cenám sa v uplynulých rokoch nevytvorili dostatočné zásoby. Ak by boli hlavné pestovateľské oblasti sveta postihnuté cez leto suchom, tak by ceny pšenice, sóje a ďalších potravín prudko vyskočili nahor,“ dodal Tomčiak.

Mlieko a vajíčka už zlacneli

Doteraz najsilnejší medziročný rast cien potravín za posledné roky, a to až o 6,8 percenta, zažilo Slovensko hneď v prvom mesiaci tohto roka. Odvtedy si ceny potravín udržujú svoj medziročný rast na úrovni piatich až šiestich percent. „Treba si uvedomiť, že ceny potravín až do novembra minulého roka klesali a súčasný rast je pre ekonomiku dobrou správou. Zároveň tohtoročný rast cien potravín nebude dramatický a ja ho odhadujem na úrovni jedného až 1,2 percenta,“ povedal Pavol Konštiak, predseda Zväz obchodu a cestovného ruchu SR.

Ešte v lete minulého roka vypukla fipronilová kauza, ktorá prudko smerom nahor vystrelia ceny mlieka a vajíčok. Tieto potraviny už postupne lacnejú a analytik očakáva znižovanie cien aj pri ďalších potravinách. „Skorší nástup teplého počasia by mohol tento rok urýchliť sezónny pokles cien niektorých druhov zeleniny a ovocia. Očakávame tak, že tradičné májové sezónne zvýšenie cien potravín by mohlo byť miernejšie ako zvyčajne, pričom pokles cien sezónnych potravín by sa mohol dostaviť už v júni,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Dražejú aj krmivá

No až nová úroda definitívne určí vývoj cien potravín v druhej polovici roka 2018. „Sucho je nielen na Slovensku, ale aj v Európe a Spojených štátoch amerických. Ak nepríde v budúcnosti k výraznejším dažďom, môže byť celosvetovo slabšia úroda potravín,“ povedal klimatológ Pavol Nejedlý. Na Slovensku je aktuálne extrémne sucho na severe Slovenska, kde v niektorých oblastiach chýba až 50 milimetrov zrážok. „Pre priblíženie, 60 až 70 milimetrov zrážok zvykne bežne napršať v priebehu mesiaca apríl. Pre nedostatok vlahy je už dnes v niektorých oblastiach extrémne sucho, ktoré už stihlo v Tatrách spôsobiť požiare,“ dodal Nejedlý. Podľa neho sa pre poľnohospodárov nepriaznivá situácia môže začať meniť k lepšiemu už dnes, v prípade, ak očakávané dažde vydržia aspoň niekoľko dní.

Potraviny môžu v najbližších mesiacoch zdražieť aj pre rastúce ceny krmív. „Momentálne ceny krmív smerom nahor tlačí sója. Zatiaľ to nie je nič dramatické, ale pri zachovaní tohto trendu treba počítať s miernym zdražovaním, ktoré odhadnuté veľmi nahrubo môže byť na úrovni troch až piatich percent,“ povedal Marian Uhrík, predseda Zväzu výrobcov a skladovateľov krmív. Sója sa vo veľkom používa napríklad pri výkrme ošípaných a jej vyššie ceny môžu spôsobiť rast cien bravčového mäsa.

Na katastrofické scenáre je skoro

Nezvyčajne teplá jar zatiaľ nespôsobila paniku na svetových trhoch. Na burze v Paríži sa aktuálne tona pšenice predáva za 175,25 eura. To je cena, ktorú poľnohospodári v prípade uzatvorenia budúceho kontraktu dostanú vyplatenú bez ohľadu na to, či bude v Európe dostatok, alebo nedostatok pšenice. Na porovnanie, minulý rok v júli sa tona obchodovala až za 179 eur a burzoví obchodníci zatiaľ veria v dobrú úrodu. „Aj tohtoročná cena pšenice sa bude lámať až po žatve a zatiaľ je ešte skoro na katastrofické scenáre. Je pravda, že ak dlho nezaprší, tak problémy môže mať jarný jačmeň. Dlhodobé sucho tiež neprospeje kukurici, ktorá pekne vzišla a teraz potrebuje dostatok vlahy. No už najbližšie dní má pršať a stále ešte môžeme mať dobrú úrodu,“ dodal Uhrík.

Ceny potravín môžu v najbližších mesiacoch tlačiť smerom nahor aj rastúce ceny ropy. Barel čierneho zlata sa aktuálne na svetových trhoch obchoduje za 77 dolárov. Takáto bola cena európskej ropy Brent a americká WTI sa predáva za 70 dolárov. Rastúce ceny ropy zvyšujú ceny pohonných hmôt a následne zdražujú cenu prepravy tovarov. V globalizovanom svete sa aj na Slovensku úplne bežne predáva španielske hrozno a ceny pohonných hmôt sú pomerne významnou zložkou konečnej ceny potravín. Zároveň už od mája musia napríklad pekári platiť príplatky za prácu v noci a všetci obchodníci musia svojím zamestnancom zaplatiť viac za prácu cez víkend. Napríklad slovenskí pekári predpovedali, že pre vyššie nočné príplatky zdražie pečivo o 12 až 16 percent.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #sucho