Slovensko môžu brázdiť ďalšie dotované súkromné vlaky

Štát pripravuje vypísanie súťaže na prevádzku štátom dotovaných osobných vlakov na dvoch regionálnych tratiach na severe a východe, informovalo ministerstvo dopravy. V súčasnosti až na jednu výnimku dotovanú vlakovú prepravu cestujúcich na slovenských tratiach zaisťuje štátom ovládaný dopravcu ZSSK.

14.05.2018 16:47
debata

Už v budúcom roku by v rámci liberalizačného balíčka na železnici mohli záujemcovia súťažiť o prevádzku vlakov medzi Žilinou a Rajcom na severnom Slovensku a medzi Košicami a Moldavou nad Bodvou na východe krajiny.

Vlani ministerstvo dopravy zrušilo tender na prevádzku dotovaných osobných vlakov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou, čo zdôvodnilo bližšie nespresnenými nedostatkami. O zákazku sa zaujímali tiež českí dopravcovia.

Skúsenosti so štátom dotovanou osobnou vlakovou dopravou na Slovensku má dopravca RegioJet českého podnikateľa Radima Jančura. V roku 2012 začal RegioJet prevádzkovať dotované vlaky na regionálnej trati z Bratislavy do 100 kilometrov vzdialeného Komárna na juhu Slovenska. Ide o prvú a doteraz jedinú vnútroštátnu trať na Slovensku, kde súkromný dopravca zabezpečuje osobnú prepravu s finančnou podporou štátu. Uzavretie zmluvy RegioJetu ale nepredchádzala otvorená súťaž.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky