Britská HSBC urobila prvú transakciu spôsobom ako bitcoin

Prvú transakciu vo svete medzinárodného obchodu s využitím technológie blockchain vykonala britská banka HSBC Holdings Plc.

14.05.2018 14:07
debata

Potvrdilo sa tak, že táto technológia je komerčne životaschopná vo financovaní medzinárodného obchodu, uvádza sa v pondelkovom vyhlásení banky. Technológia blockchain je šifrovaná databáza transakcií s kryptomenami.

Išlo o transakciu pre globálnu poľnohospodársku a potravinársku skupinu Cargill, ktorú HSBC uskutočnila spolu s ING Bank N. V.

„Využitie technológie blockchain znamená, že financovanie obchodu bude jednoduchšie, rýchlejšie, bezpečnejšie a transparentnejšie,“ uvádza vyhlásenie HSBC.

Používanie technológie blockchain v bankovníctve by malo obmedziť riziká podvodov v akreditívnych a iných transakciách, ako aj znížiť počet nutných krokov. Akreditív je forma platby, ktorá sa v medzinárodnom obchode najčastejšie využíva k obmedzeniu rizík pri obchodných platbách. Týmto spôsobom sa ročne uskutočnia obchody za viac ako dva bilióny dolárov. Znamená to však vypracovanie niekoľkých papierových dokumentov a ich výmena trvá zhruba päť až desať dní. V prípade Cargillu transakcia trvala 24 hodín, napísala agentúra Bloomberg.

V minulosti už síce boli vykonané obchodné transakcie s využitím technológie blockchain, ale len v spojení s inými technológiami, teraz išlo o prvé použitie jedinej zdieľanej digitálnej aplikácie a nie viac systémov, uviedla banka HSBC.

Dôvody, prečo sa akreditívy stále používajú, sú dva. Jednak je to absencia digitálnej infraštruktúry, čo teraz možno padlo, a na druhej strane nevyhnutnosť koordinácie viacerých strán. Technológiu, ktorá bola v prípade Cargillu použitá, podporuje 12 bánk.

Transakcia bola vykonaná na platforme Corda z dielne spoločnosti R3, ktorá je na čele konzorcia viac než stovky finančných inštitúcií.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bitcoin #HSBC #kryptomena