Na čínsku ZTE dopadli sankcie USA, Trump nariadil podať jej pomocnú ruku

Americký prezident Donald Trump nariadil ministerstvu obchodu Spojených štátov pomôcť čínskemu výrobcovi telekomunikačných zariadení ZTE.

14.05.2018 07:30
debata (30)

Uviedol to v nedeľu na twitteri. Ten istý úrad v apríli zakázal americkým firmám predávať ZTE súčiastky a softvér, čo firmu tento mesiac prinútilo zastaviť svoje hlavné podnikateľské aktivity. Trumpov krok je podľa agentúry Reuters ústupkom Washingtonu voči Pekingu pred rokovaniami delegácií oboch krajín o vzájomných obchodných sporoch. Tie budú pokračovať budúci týždeň.

„V Číne zaniklo príliš veľa pracovných miest. Ministerstvo obchodu dostalo pokyn to zariadiť!“ napísal Trump na twitteri a dodal, že na riešení spolupracuje s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Zákaz obchodovania so ZTE je dôsledkom nedodržania dohody, ktorú firma uzavrela s vládou USA po tom, keď sa v minulom roku na súde priznala k porušovaniu amerických sankcií. Kupovala americké súčiastky, inštalovala ich do svojich zariadení a nelegálne ich posielala do Iránu. Vymyslela dômyselný systém, aby nelegálne aktivity ukryla. Na pokutách už v USA zaplatila 890 miliónov dolárov.

Trumpov pokyn bude mať výrazný dopad nielen na obchodovanie samotnej ZTE, ale aj na jej amerických dodávateľov ako sú výrobcovia čipov Qualcomm a Intel. Americké spoločnosti dodávajú podľa odhadov 25 až 30 percent súčiastok do smartphonov a zariadení pre budovanie telekomunikačných sietí, ktoré vyrába ZTE.

ZTE patrí medzi najväčších výrobcov telekomunikačných zariadení na svete. V Spojených štátoch je firma jedným z najväčších dodávateľov chytrých telefónov, ktoré od nej odoberajú americkí mobilní operátori AT&T, T-Mobile USA a Sprint.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #ZTE