Slovinské práčky budú čínske

Čínska investičná ofenzíva v Európe sa prevalila aj cez Slovinsko, kde kontrolu nad výrobcom domácich spotrebičov Gorenje podľa všetkého získa čínska firma Hisense.

11.05.2018 15:00
Gorenje Foto: ,
Spoločnosť Gorenje je jedným z najväčších slovinských vývozcov domácich spotrebičov.
debata (2)

O spoločnosť sa zaujímali ešte ďalšie dva podniky, a aj tie boli z Číny. Hisense za jednu akciu ponúkla 12 eur, čo celú skupinu ohodnocuje na 293 miliónov eur. Cena je však platná len v prípade, že čínska spoločnosť bude môcť kúpiť najmenej 50 percent akcií plus jednu akciu. Uviedli to dnes zástupcovia firmy Gorenje, ktorá ovláda tiež českého výrobcu kuchynskej a vykurovacej techniky Mora Moravia.

Gorenje informovala, že dostala tri záväzné ponuky na svoje prevzatie. Odmietla však zatiaľ poskytnúť ďalšie podrobnosti. Podľa miestnych médií okrem Hisense boli medzi záujemcami ešte čínske firmy Haier a Hefei Meiling. V Gorenje má vlastný podiel takmer 11 percent aj japonský Panasonic a ďalších 11,8 percenta vlastní International Finance Corporation (IFC) zo skupiny Svetovej banky. Panasonic ešte v roku 2016 urobil audit firmy a rozhodol sa svoj podiel nenavyšovať, lebo to „nie je v súlade s dlhodobou investičnou stratégiou“.

Spoločnosť Gorenje je jedným z najväčších slovinských vývozcov. Trhová kapitalizácia firmy je 154 miliónov eur. Vlani firma oznámila, že hľadá strategického partnera, ktorý by jej pomohol posilniť značku a znížiť náklady, napísala agentúra Reuters. Gorenje predáva svoj tovar v 90 krajinách sveta a na európskom trhu s domácimi spotrebičmi má zhruba štvorpercentný podiel. Dobre známa je aj na Slovensku. Firme sa však v posledných rokoch až tak nedarí. Jej zisk v minulom roku spadol o 84 percent, pričom dôvodom bola silná konkurencia a vysoké výrobné náklady.

Čínska spoločnosť Hisense sa takisto zameriava na výrobu elektrospotrebičov, ktoré predáva pod u nás prakticky neznámymi značkami Combine, Kelon alebo Ronshen. Na druhej strane ide o firmu, čo vyrába „bezmenné“ produkty pre iné firmy. Napríklad v USA má právo vyrábať a predávať svoje televízory pod japonskou značkou Sharp.

O krajine draka sa v poslednom čase hovorí najmä vo dvoch súvislostiach. Jedna je hroziaca obchodná vojna medzi Čínou a USA, ktorá by ovplyvnila obchodný systém na celom svete. Druhou je prudký nárast prítomnosti čínskeho kapitálu v Európe. Číňania na starom kontinente založili stovky vlastných a kúpili tisíce európskych firiem, futbalových klubov a snažia sa presadiť aj na finančnom trhu. V tomto smere je najznámejšia kauza konglomerátu CEFC, ktorý patrí medzi najväčšie čínske firmy a snažil sa presadiť aj susednej Českej republike.

CEFC China Energy dlhuje J&T Banke 450 miliónov eur. Tento dlh by podľa nových informácií mala splatiť čínska štátna spoločnosť CITIC Group. „Považujem túto krízu (okolo dlhov CEFC Europe) pre české aktíva za ukončenú. V utorok poslal predseda predstavenstva spoločnosti CITIC Group našej financujúcej inštitúcii, spoločnosti J&T, záväznú bankovú garanciu, že je pripravený do piatich dní uhradiť čiastku okolo 450 miliónov eur. Predpokladám, že J&T toto právo využije,“ povedal podpredseda predstavenstva európskej CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík v rozhovore pre server Seznam Správy. O problémoch CEFC sa začalo hovoriť po tom, čo vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, ktorý je aj poradcom českého prezidenta Miloša Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenia z ekonomickej kriminality.

Pre rovnaký problém stroskotali aj plány CEFC získať podiel v ruskom ropnom koncerne Rosnefť. Ukázalo sa, že firma je vysoko zadlžená a berie si aj krátkodobé úvery s takmer 30-percentným úrokom. Majiteľom akcií Rosnefťu sa tak stane katarský fond QIA a švajčiarsky obchodník s komoditami Glencore.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Slovinsko #Gorenje