Odovzdali zmodernizované cesty pri Bardejove, je to projekt s Poliakmi

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) odovzdala v piatok do užívania zrekonštruované úseky komunikácií v rámci projektu Modernizácia cestného spojenia Prešov Bardejov Gorlice.

11.05.2018 10:11
debata

Urobila tak za prítomnosti poľských partnerov. Iniciatíva podporená z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2014–2020 má prispieť ku zlepšeniu dopravy a zvýšeniu bezpečnosti ciest v pohraničí. Informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

SÚC PSK na projekte spolupracovala s jeho vedúcim partnerom – Malopoľským vojvodstvom. „Celková výška poskytnutých finančných prostriedkov predstavuje čiastku vyše 7 miliónov eur. Na slovenskej strane sa pritom preinvestovalo približne 3,5 milióna eur, pričom 10 % bolo financovaných zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a 5 % zo zdrojov PSK,“ priblížila Jeleňová s tým, že cieľom projektu bolo posilniť regionálnu mobilitu prepojením dopravných uzlov s infraštruktúrou tzv. medzinárodného koridoru TEN-T. „Zhotoviteľom stavebných prác sa po verejnom obstarávaní stala Eurovia SK, a.s.,“ doplnila.

V rámci projektu podľa hovorkyne zmodernizovali približne 8,6 kilometra (km) ciest na troch stavebných objektoch, ktorými sú Raslavice Janovce, Kľušov – Bardejov a Regetovka Becherov, rozsiahlu rekonštrukciu realizovali aj na dvoch mostných objektoch. „Práce na úsekoch sú ukončené a momentálne prebieha preberacie konanie,“ skonštatovala Jeleňová. „Začali sme s rekonštrukciou cesty II/545 ako spojnice krajského mesta Prešov a okresného mesta Bardejov, ktorá bola v zlom stavebno-technickom stave. V rekonštrukcii tejto cesty budeme pokračovať aj naďalej v úseku Kapušany – Tulčík – Demjata a Janovce Kľušov,“ priblížil plány riaditeľ SÚC PSK Peter Kočiško.

Prešovský samosprávny kraj prostredníctvom SÚC PSK v rámci spomínaného programu cezhraničnej spolupráce realizuje podľa Jeleňovej súbežne viaceré projekty. Patrí medzi ne aj ten v hodnote 2,4 milióna eur, v rámci ktorého revitalizujú úseky Medzilaborce Palota, Čabalovce Hostovice v dĺžke 12,3 km. „Druhým úspešným projektom je Modernizácia cestného spojenia Snina Medzilaborce Krosno za 2,3 milióna eur, ktorý sa týka ciest Miroľa Staškovce, Makovce Staškovce v dĺžke 8,7 km,“ spomenula.

Podľa jej ďalších slov momentálne prebieha proces verejného obstarávania na projekt Modernizácia cestného spojenia Pieninských národných parkov 2. etapa, ktorý za takmer 3,5 milióna eur umožní rekonštrukciu úsekov Slovenská Ves Spišská Stará Ves a Haligovce v celkovej dĺžke takmer 22 km. „Výsledkom cezhraničnej spolupráce je aj schválený projekt Zlepšenie dopravného napojenia okresov Jaslo, Bardejov a Svidník na TEN-T koridor, ktorý by mal slovenskej strane priniesť modernizáciu 8 km ciest Raslavice Lopuchov a Stuľany Kuková za približne 2,5 milióna eur,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #cesty