Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu dočasného eurovalu

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zmenila výhľad ratingu Európskeho nástroja finančnej stability (EFSF), tzv. dočasného eurovalu, zo stabilného na pozitívny.

08.05.2018 18:06
debata

Zároveň mu potvrdila dlhodobý emisný rating na úrovni Aa1. Hlavným dôvodom zlepšenia výhľadu dočasného eurovalu je nedávna zmena výhľadu ratingu Francúzska, ktorý je na stupni Aa2, zo stabilného na pozitívny, uviedla agentúra.

Z hľadiska Moody's úverová sila EFSF úzko súvisí s úverovou silou jeho najväčších garantov s najvyšším hodnotením úverovej spoľahlivosti. Z toho dôvodu rating EFSF v princípe úzko súvisí s úverovou spoľahlivosťou Nemecka a Francúzska. V minulosti agentúra dospela k záveru, že rating dočasného eurovalu môže byť maximálne o jeden stupeň vyšší ako hodnotenie úverovej spoľahlivosti Francúzska.

Potvrdenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti dočasného eurovalu na úrovni Aa1 podľa agentúry Moody's odzrkadľuje obozretný manažment jeho likvidity a veľmi dobrý prístup na trh, čo zmierňuje refinančné riziká. Zároveň ide o odzrkadlenie veľmi vysokej schopnosti a ochoty členských štátov EFSF poskytnúť dočasnému eurovalu mimoriadnu podporu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Moody's #euroval #EFSF