Môžu Gréci splatiť svoj obrovský dlh? Áno, tvrdí šéf eurovalu

Klaus Regling, šéf Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), pokladá možnosť, že Grécko splatí svoj vysoký dlh za reálnu. Na otázku, či Atény môžu úplne splatiť dlh, odpovedal áno.

07.05.2018 22:11
debata (7)

Skúsenosti ukazujú, že sa to môže podariť, keď na povinnosť splácať úvery bude dostatočne dlhý čas a keď sa k pomeru hrubého domáceho produktu (HDP) neprekročí strop 15–20 %. Regling to povedal v pondelok, deň pred svojím vystúpením v Aachene. Súčasne pripomenul, že Nemecko poukázalo poslednú splátku z Londýnskej dohody o prolongovaní svojich dlhov, uzavretej v roku 1953, až v roku 2010.

Grécky dlh je teraz okolo 320 miliárd eur. Je to 180 % jeho HDP. Atény majú šancu na splatenie dlhu dobrú. Ak vláda dôsledne zrealizuje zostávajúce reformy, potom môže úspešne ukončiť v auguste 2018 tretí balík pomoci." Času však nie je veľa a kabinet musí ešte intenzívne pracovať.

Regling informoval, že experti EMS, Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky prídu na budúci týždeň do Atén, aby vypracovali záverečnú správu o postupe gréckej vlády pri plnení úloh, ktoré jej dali medzinárodní veritelia. Ak bude správa pozitívna, potom EMS vyplatí Grécku poslednú tranžu." Krajina dostala od roku 2010 od jej veriteľov v troch balíkoch pomoci celkom 250 miliárd eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euroval