Najbohatší muži planéty kritizujú bitcoin

Dvaja z najbohatších mužov planéty, Warren Buffett a Bill Gates, sa pridali ku kritikom kryptomeny bitcoin.

07.05.2018 20:59
debata (5)

Buffett v pondelkovom rozhovore s televíznou stanicou CNBC charakterizoval bitcoin ako obrovský jed na potkany. Gates ho označil za aktívum, ktoré nič nevyrába, a dodal, že ak by mohol, stavil by proti bitcoinu.

Buffett uviedol, že kupci bitcoinu prospievajú vďaka nádeji, že nájdu iných ľudí, ktorí za bitcoin zaplatí viac. Domnieva sa, že k rastu ceny prispieva mystika meny. Dopyt po bitcoine prirovnal k tulipánovej mánii v Holandsku v 17. storočí, keď cena cibuliek novo predstavených a módnych tulipánov prudko vzrástla a potom sa dramaticky prepadla.

„Keď tomu nerozumiete, ste z toho viac nadšení,“ povedal Buffett. „Ľudia radi špekulujú, radi hazardujú.“

Gates dodal, že bitcoin a ďalšie kryptomeny sú šialenými špekulatívnymi záležitosťami. Dodal, že sám kedysi dostal nejaké bitcoiny k narodeninám, o niekoľko rokov neskôr ich však predal.

Cena bitcoinu vlani v polovici decembra stúpla až nad 19 000 USD. Odvtedy však bitcoin stratil viac ako polovicu svojej hodnoty a v pondelok sa pohyboval okolo 9300 USD.

Buffett tiež uviedol, že investori by sa radšej mali zamerať na americké akcie, ktoré sú oveľa lepšou investíciou než americké štátne dlhopisy so splatnosťou desať a tridsať rokov. Cena akcií je podľa neho síce teraz vyššia, avšak zatiaľ nejde o bublinu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #bill gates #Warren Buffett #kryptomena