Zamestnanci Air France odmietli dohodu o platoch, šéf firmy rezignoval

Zamestnanci aeroliniek Air France vo vnútropodnikovom referende prekvapivo odmietli ponúkanú dohodu o zvýšení platov. Šéf spoločnosti Jean-Marc Janaillac, ktorý dohodou podmienil svoje zotrvanie vo funkcii, v reakcii na to v piatok oznámil rezignáciu.

04.05.2018 21:23
debata

Francúzska vláda v prvej reakcii oznámila, že je na vedení aeroliniek, ako sa so situáciou vysporiada.

Proti dohode zdvihlo ruku 55,4 percenta hlasujúcich, uviedla agentúra AFP. Referenda sa zúčastnilo vyše 80 percent z celkového počtu viac ako 46 700 zamestnan­cov.

Šéf spoločnosti Air France Jean-Marc Janaillac... Foto: Reuters, Charles Platiau
Jean-Marc Janaillac, Air France Šéf spoločnosti Air France Jean-Marc Janaillac rezignoval, keď odborári v referende prekvapujúco nepodporili dohodu o raste platov.

„Prijímam dôsledky tohto hlasovania … a odstúpim,“ povedal Janaillac novinárom niekoľko minút po ohlásení výsledku. Rezignáciu podá vedeniu francúzsko-holandského koncernu Air France-KLM v najbližších dňoch.

„Je na správnej rade, aby určila, ako sa spoločnosť dostane z tejto prebiehajúcej krízy,“ uviedla francúzske ministerstvá financií a dopravy v spoločnom vyhlásení. Francúzsky štát má 14,3 percenta akcií spoločnosti a je tak najväčším samostatným podielnikom na jej majetku.

Spoločnosť od februára čelila 13 štrajkovým dňom, kvôli ktorým bola nútená zrušiť veľa letov. Škodu firma odhaduje na najmenej 300 miliónov eur. Odbory zatiaľ plánujú pokračovať v ďalších naplánovaných štrajkoch. Najbližšie sa majú konať 7. a 8. mája.

Skupina Air France-KLM prehĺbila v prvom štvrťroku stratu na 118 miliónov eur z 33 miliónov eur pred rokom. Aerolinky v piatok ešte pred hlasovaním varovali, že v tomto roku čakajú pre štrajky v hlavnej francúzskej divízii pokles zisku.

Air France musí znížiť náklady, aby mohla konkurovať nízkonákladovým rivalom a novej konkurencii z Ázie. Niektoré iné európske aerolinky, ako je Lufthansa a British Airways, v uplynulých rokoch úsporné opatrenia urobili, napriek odporu a štrajkom zamestnancov, pripomenula agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Air France