Vláda priniesla okresu Trebišov 1,5 milióna eur a sľúbila pol milióna na plaváreň

Do Trebišovského okresu pôjde z rozpočtovej rezervy vlády 1,5 milióna eur. Ďalších pol milióna eur dostane mesto Trebišov, ak mestské zastupiteľstvo schváli rekonštrukciu plavárne. Na piatkovom výjazdovom rokovaní v Trebišove o tom rozhodla vláda. Z peňazí, ktoré uvoľnil kabinet, budú financované projekty, ktoré predložili jednotlivé samosprávy, organizácie a cirkvi.

04.05.2018 16:10
debata (4)

Podľa predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) došlo k zvýšeniu pôvodne plánovanej sumy milión eur, ktorú vláda rozdeľuje v najmenej rozvinutých okresoch.

„Evidujeme morálny dlh, ktorý trvá už veľa rokov, voči mestu Kráľovský Chlmec, kde dodnes nie je dobudovaná športová hala, kde by bolo možné mať nejakým spôsobom aj priestor pre divákov. Mesto je pripravené dofinancovať výstavbu a boli sme požiadaní, aby sme prispeli ako vláda sumou 500 000 eur na finálne dokončenie tejto rozostavanej telocvične v blízkosti základnej školy na ulici Hunyadiho,“ uviedol po rokovaní vlády a doplnil, že evidujú aj prosbu primátora Trebišova, ktorý informoval, že mesto nedisponuje plavárňou, ani bazénom.

„Všetci, ktorí majú záujem, hlavne deti, ktoré sa musia učiť plávať, musia navštevovať iné okresy. Preto vláda aj v tomto prípade vyhovela požiadavke a prijala uznesenie, že vyčlení 500.000 eur pre mesto Trebišov vtedy, ak sa zastupiteľstvo a pán primátor rozhodnú, že vyčlenia ďalšie zdroje, aby samotná plaváreň bola dokončená,“ vysvetlil Pellegrini.

„Chcem však vyzdvihnúť aj to, čo už povedala na samotnom zasadnutí ministerka kultúry, že z hľadiska investícií a pomoci to nie je len pomoc smerovaná k zlepšeniu stavu plavárne, ale napríklad aj rekonštrukcia chodníkov v našom historickom parku. Finančný obnos 150.000 eur má pomôcť občanom tohto mesta aj návštevníkom, aby si historický park Andrássyovcov užili,“ doplnil primátor Trebišova Marek Čižmár.

V rámci finančnej podpory vo výške jedného milióna eur, na modernizáciu a prístavbu Domu smútku v Kráľovskom Chlmci pôjde 100 000 eur a 50 000 eur na rekonštrukciu areálu Základnej školy v Čiernej nad Tisou. Ďalších 47 000 eur pôjde na rekonštrukciu miestnej komunikácie v obci Svätuše, na podobný účel v obci Hraň je vyčlenených 40.000 eur. V ďalších obciach sú to najmä projekty rekonštrukcií chodníkov, ciest a obecných budov.

Vláda v piatok zároveň uvoľnila 214 476 eur na dva cezhraničné projekty cestnej infraštruktúry spolufinancované z eurofondov v Nitrianskom kraji. Celkovo 117 651 eur pôjde na budovanie cestného prepojenia a most cez rieku Ipeľ medzi obcou Chľaba v okrese Nové Zámky a maďarskou obcou Ipolydamásd. Ďalších 96 825 eur je určených na spolufinancovanie projektu trajektu a výstavbu lokálnej cesty pre obec Radvaň nad Dunajom v okrese Komárno.

Akčný plán priniesol 1339 miest

V rámci rozvojového akčného plánu (AP) vzniklo v Trebišovskom okrese dosiaľ 1339 nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti v okrese klesla oproti koncu roka 2015, kedy bola na úrovni 18,43 %, o 5,71 %. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na výjazdovom zasadnutí vlády v Trebišove, ktorá hodnotila realizáciu akčného plánu pre tento okres.

„Pokles miery nezamestnanosti v okrese bol rýchlejší ako priemerný pokles nezamestnanosti na Slovensku,“ konštatoval predseda vlády. Podľa AP prijatého v auguste 2016 je zámerom vytvoriť do roku 2020 v okrese 1535 nových pracovných miest.

Vládny regionálny príspevok v rámci AP pre okres Trebišov na roky 2016–2018 predstavuje 3,25 milióna eur. Na projekty bolo žiadaných 2,9 milióna eur, zazmluvnených bolo dosiaľ 873.000 eur a čerpanie je na úrovni 208.000 eur, čo je z celkového objemu peňazí len 6,4 percenta.

„Rok 2018 je rokom, kedy dôjde k výraznej akcelerácii čerpania regionálneho príspevku a ja môžem garantovať, že aj v tomto okrese bude v daných termínoch regionálny príspevok vyčerpaný na 100 percent,“ povedal. Pripomenul, že celkovo do roku 2020 je určených na regionálny príspevok 5,8 milióna eur, pričom je možné aj jeho zvýšenie.

Primátor Trebišova Marek Čižmár ocenil záujem vlády o aktuálne problémy regiónu. V súvislosti s chýbajúcimi investormi v trebišovskom priemyselnom parku pripomenul, že tento park je zaťažený mnohými súdnymi spormi, čo má vplyv na jeho využitie. „Aj Trebišov však bude mať nového investora a túto informáciu poskytneme v dohľadnej dobe,“ povedal.

Premiér konštatoval, že vláda aktuálne pracuje na získaní veľkého investora pre východné Slovensko, ktorý by pomohol vytvoriť subdodávateľský reťazec v okolí novej fabriky. „Môže to byť veľmi dobrým impulzom, aby sa aj priemyselný park tu v Trebišove konečne začal napĺňať,“ povedal Pellegrini.

Súčasťou rokovania ministrov boli aj otázky poľnohospodárstva, uznesenie vlády sa týka podpory vykázania plôch na vinohradnícku činnosť. „Slovenská republika bude môcť hospodáriť v oblasti vinohradníctva len na tých plochách, ktoré budú do 1. 1. 2019 zapísané v danom registri. Bola by obrovská škoda, keby sme nezabojovali o čo najväčšiu výmeru, lebo klimatické podmienky prajú vinohradníckej činnosti na Slovensku,“ povedal premiér. Ďalšou prijatou úlohou je uprednostnenie financovania pozemkových úprav u tých poľnohospodárskych činností, ktoré sú náročné na prvotné investície, ako je zakladanie vinohradov či sadov.

Hovorili aj o neporiadku pri osadách

Premiér na rokovaní hovoril aj problémoch s odpadmi pri osadách, kde žijú marginalizované skupiny obyvateľov. „Tlmočil som dnes veľmi otvorene kolegom ministrom a ministerkám svoj postoj a požiadal ich o hľadanie riešenia, ako sa vysporiadame s neporiadkom, ktorý vládne v okolí mnohých osád. Nebude to jednoduchá záležitosť, ale štát musí mať schopnosť vymôcť to, aby každý vo svojom okolí dodržiaval poriadok a nedevastoval našu krajinu,“ konštatoval.

Od najbližšieho výjazdového zasadnutia vlády v regiónoch by mali byť podľa Pellegriniho na rokovaniach prítomní aj krajskí šéfovia polície, prokuratúry a súdov. „Aby sme ako vláda mali informáciu nielen o tom, ako sa napĺňa akčný plán, ale aj o tom, aká je bezpečnostná situácia v danom regióne, ako sa vyvíja kriminalita a ako funguje súdnictvo, pretože tu máme stále čo naprávať,“ dodal pre novinárov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Trebišov