V Žiline spustili výrobu tretej generácie Kie Ceed

Kia Motors Slovakia odštartovala produkciu novej generácie automobilu Kia Ceed. Ako prvá sa na výrobné pásy dostala päťdverová hatchback verzia, ktorú o tri mesiace bude nasledovať aj predĺžené kombi – Sportswagon.

03.05.2018 13:00
kia Foto:
Tretia generácia kórejského hatchbacku mierne zmenila meno. Namiesto označenia cee‘d dostala názov Ceed.
debata

„Výrobné linky nášho závodu doteraz opustilo viac ako 1,27 milióna kusov modelu cee‘d prvej a druhej generácie. Sme presvedčení, že tretia generácia nás výrazne presunie cez hranicu dvoch miliónov a bude aj naďalej tvoriť pilier rastu značky Kia v Európe,“ povedal Dae Sik Kim, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti.

Spustenie produkcie nového modelu si vyžiadalo viaceré inovácie výrobných liniek a na školenia priamo do Kórey vycestovalo 303 zamestnancov. Následne priamo na Slovensku bolo vo viacerých fázach preškolených ako ako tisíc ľudí.

„Z predvýrobných verzií áut sa priamo na výrobných linkách školili zamestnanci zložením a opätovným rozložením modelu nanovo počas troch mesiacov. Testovanie prebiehalo aj mimo fabriky, počas uplynulých týždňov stihli na slovenských cestách testovací jazdci najazdiť stovky tisíc kilometrov,“ priblížil Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia.

Pre zabezpečenie výroby nového päťdverového hatchbacku pribudlo v automobilke 64 nových lisovacích strojov a ďalších 25 pribudne po spustení verzie Sportswagon. Ďalšie zmeny sa udiali v lakovni, kde prišlo k modifikácií dopravného systému, preprogramovaniu robotov a pripravilo sa šesť nových farieb. „Tretia generácia modelu Ceed totiž bude k zákazníkom smerovať až v jedenástich farebných vyhotoveniach. Motoráreň sa zas musela pripraviť na produkciu nového typu dieselového motora,“ dodal Bačé.

Žilinskej automobilke sa len pred dvoma týždňami podarilo odvrátiť hrozbu štrajku. Stalo sa tak po tom, čo sa vedenie podniku s odbormi dohodlo, že v tomto roku tarifné triedy zamestnancov vzrastú o 75 eur a hodinové príplatky za nočnú prácu stúpnu na 1,3 eura. Zároveň v roku 2019 tarifné triedy zamestnancov priemerne stúpnu o 80 eur a hodinové nočné príplatky dosiahnu sumu 1,5 eura. Budúci úspech automobilky stojí práve na výrobe novej generácie Kie Ceed a produkcií obľúbeného SUV vozidla Kia Sportage.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Kia Ceed