Vanilka nad striebro a drahšie nanuky

Kilogram exotickej koreniny je približne o stodvadsať eur drahší ako kilogram striebra. Opakujúce sa cyklóny na ostrove Madagaskar zničili značnú časť svetovej produkcie vanilky a cena jedného kilogramu tejto exotickej koreniny prekonala 550 eur.

03.05.2018 15:00
debata (2)

Pri kvalitných cukrárenských výrobkoch preto môžu ľudia v najbližších mesiacoch počítať so zdražovaním. Prírodná vanilka sa totiž používa v zmrzline, nanukoch, zákuskoch a sladkom pečive.

„Pri výrobe zmrzlinových kornútov používam približne 80 gramov vanilky na 50 kilogramov múky. Za posledné roky mi cena vanilky zdražela o približne sto percent. No je to len jeden z výrobných nákladov, a stúpajú aj náklady na mzdy, plyn či kokosový tuk. Ten som v minulosti kupoval za 27 korún, a dnes stojí viac ako dve eurá. Takže aj ja musím mierne dvíhať ceny zmrzlinových kornútov, a svoj podiel na tom nesie aj zdražovanie vanilky,“ povedal Ľudovít Kulich, majiteľ spoločnosti Kulich. Tá je zameraná na výrobu širokej palety zmrzlinových kornútikov.

zväčšiť
vývoj cien vanilky

Vanilka je špeciálny druh orchidey, ktorá obopína stromy paliem a po prvý raz zakvitne o tri až päť rokov. Až osemdesiat percent svetovej produkcie vanilky pochádza z ostrova Madagaskar. Ten ešte v začiatkom marca 2017 zasiahol cyklón Enawo a výsledkom boli škody za vyše 300 miliónov eur. To je pre rozvíjajúcu sa poľnohospodársku ekonomiku obrovská rana, zodpovedajúca štyrom percentám hrubého domáceho produktu (HDP). Navyše začiatkom roka 2018 zasiahol krajinu ďalší cyklón, Ava, a o život vtedy prišlo 25 miestnych obyvateľov. Keďže vanilka po prvý raz zakvitne po troch až piatich rokoch pestovania, búrkami spôsobené výpadky produkcie nie je možné okamžite nahradiť. Zároveň miestnu produkciu skupujú rôzni špekulanti, ktorí následne umelo tlačia na cenu vanilky.

Vanilka nie je komoditou obchodovanou na burze, a konkrétna cena závisí od kontraktov uzatvorených s farmármi na Madagaskare, v Mexiku, Ugande, Pobreží Slonoviny a Indonézií. Pre časť slovenských zmrzlinárov je prírodná vanilka už dnes drahá. „Ak by som ju použil, môžem rovno zdvihnúť cenu jedného kopčeka zmrzliny a riskujem stratu zákazníkov. Preto na výrobu používam z Talianska dovážané pasty,“ uviedol majiteľ viacerých zmrzlinární v okolí Bratislavy, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. V samotných pastách je prírodná vanilka väčšinou nahradená lacnejším umelým ochucovadlom. Kúsky vanilkových strukov môžu Slováci zjesť napríklad v drahších nanukoch, ktorých cena sa pohybuje okolo 1,35 eura za kus. Podľa analýzy UniCredit banky priemerný Slovák zje za jeden rok tri litre zmrzliny. Slovenský maloobchod v priebehu jedného roka na predaji zmrzliny vygeneruje tržby pohybujúce sa okolo sumy 52 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vanilka #zmrzlina