Briti chcú od svojich zámorských území utajených majiteľov firiem

Británia chce nariadiť svojim zámorským územiam, ako sú Kajmanské ostrovy a Britské Panenské ostrovy, aby do konca roka 2020 zverejnili tajné informácie o vlastníctve firiem.

02.05.2018 10:46
debata (1)

Nariadenie je súčasťou opatrení na boj s korupciou a daňovými únikmi. Rozhodnutie je považované za veľké víťazstvo bojovníkov proti neplateniu daní a prania špinavých peňazí, informovala agentúra Reuters.

Niekoľko politikov z britskej vládnucej Konzervatívnej strany sa spojilo s opozičnými labouristami pri podpore zmien, ktoré sa už predtým snažil presadiť bývalý premiér David Cameron. Ten ale narazil na odpor práve týchto území. Štátny tajomník britského ministra zahraničia Alan Duncan v parlamente povedal, že vláda podporí návrh poslancov, ktorí požadujú vytvoriť centrálny register vlastníkov firiem na týchto územiach.

„To je správa, na ktorú sme čakali,“ uviedol Simon Kirkland z charitatívnej organizácie Christian Aid. „Je to veľký krok vpred v boji proti neplateniu daní, daňovým únikom a korupcii, ktoré sú pre rozvojové krajiny takúto záťažou,“ dodal.

Premiér Britských Panenských ostrovov povedal, že je vývojom v Londýne „hlboko znepokojený“ a novú politiku transparentnosti označil za chybnú. „Nie je to len porušenie dôvery, spochybňuje to náš vzťah s Veľkou Britániou a ústavné práva občanov Britských Panenských ostrovov,“ uviedol.

Zámorské územia sa dostali pod rastúci tlak, aby zistili, kto stojí za spoločnosťami s anonymným vlastníctvom. Takáto tajomstvá napomáhajú praniu špinavých peňazí, daňovým únikom a korupčnému zneužívania verejných prostriedkov z rozvíjajúcich sa ekonomík. Mnoho týchto oblastí má veľký sektor finančných služieb vďaka nízkym daniam a nedostatočnej transparentnosti v oblasti vlastníctva podnikov.

Napriek opakovaným výzvam, aby sa tieto územia viac otvorili, žiada sa od nich len to, aby zverejnili informácie o skutočných majiteľoch firiem orgánom činným v trestnom konaní a len v prípade, že sú o to požiadaní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #firmy #Veľká Británia