S&P prekvapivo posunula rating Turecka hlbšie do špekulatívnej kategórie

Ratingová agentúra Standard & Poor's nečakane znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka hlbšie do neinvestičnej špekulatívnej kategórie nazývanej junk. Svoje rozhodnutie odôvodnila obavami o výhľad inflácie a prepadom tureckej líry. Rating sa znížil o jeden stupeň na BB-/B, napísala agentúra Reuters.

02.05.2018 08:56
debata

S&P upozornila, že rating znížila mimo pravidelne naplánovaný preskúmanie. To ukazuje na rastúce obavy.

„Zníženie odráža naše obavy zo zhoršujúceho sa výhľadu inflácie a dlhodobého poklesu a z nestability výmenného kurzu v Turecku,“ uviedla S&P vo vyhlásení. Dodala, že sa obáva tiež zhoršenia vonkajšieho postavenie Turecka a rastúceho napätia v zadlženom súkromnom sektore a ani posledný zásah centrálnej banky v minulom týždni nebude dostatočný na zníženie inflácie na cieľových päť percent alebo obmedzenie nestability výmenného kurzu.

Neochota centrálnej banky výrazne sprísniť menovú politiku v čase, keď miera inflácie presahuje desať percent, zvýšila obavy, že je pod vplyvom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. S&P to spomenula aj vo svojom vyhlásení, keď uviedla, že centrálna banka čelí rastúcemu politickému tlaku.

Pre pokles tureckej líry voči doláru nastanú pre súkromný sektor ťažké časy, pretože musí splácať dlh v zahraničných menách. Vývoj kurzu negatívne ovplyvní aj vládny dlh, z ktorého je 40 percent v zahraničných menách. Množstvo veľkých tureckých firiem sa už snaží svoj dlh reštrukturalizovať.

„Naše zníženie odráža náš názor, že je tu nebezpečenstvo tvrdého pristátia pre prehriatu tureckú ekonomiku poháňanou úvermi,“ dodala S&P.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky. Ak je rating, ako v prípade Turecka, v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú napríklad penzijné fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Turecko #Standard & Poor's