Spoločnosť Apple zvýšila zisk, zvyšuje aj odkup vlastných akcií

Americká technologická spoločnosť Apple zvýšila v druhom finančnom štvrťroku čistý zisk medziročne o zhruba 25 percent na 13,8 miliardy dolárov. Uviedla to v utorok firma. Zároveň oznámila zvýšenie dividendy a rozšírenie spätného odkupu vlastných akcií.

02.05.2018 07:33
debata

Tržby spoločnosti v štvrťroku končiacom v marci stúpli na 61,1 miliardy dolárov z 52,9 miliardy pred rokom. Prekonali tak očakávania analytikov, ktorí ich podľa prieskumu agentúry Reuters odhadovali na 60,8 miliardy dolárov. Odbyt telefónov iPhone vzrástol na 52,2 milióna prístrojov z 50,7 milióna pred rokom.

Firma sa rozhodla zvýšiť štvrťročnú dividendu o 16 percent na 73 centov na akciu. Uviedla tiež, že na program spätného odkupu vlastných akcií vynaloží ďalších 100 miliárd dolárov. „Vraciame hotovosť investorom, ako sme sľúbili,“ povedal agentúre Reuters finančný riaditeľ podniku Luca Maestri.

V druhom finančnom štvrťroku firma nakúpila vlastné akcie za 23,5 miliardy dolárov. Rozsiahle odkupy akcií podľa agentúry Reuters signalizujú, že Apple po daňovej reforme amerického prezidenta Donalda Trumpa prevádza do Spojených štátov väčšinu svojich stomiliardových hotovostných rezerv, ktoré mal doteraz v zahraničí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone