Dva reťazce v Británii sa spoja, vytlačia Tesco z pozície jednotky

Britská maloobchodná spoločnosť Sainsbury's sa dohodla na spojení so svojím konkurentom Asda, ktorý je divíziou amerického gigantu Walmart.

30.04.2018 10:17
debata

Oznámili to v pondelok firmy, ktoré svoj zámer avizovali už cez víkend. Ak plán schvália regulačné orgány, zlúčená skupina vystrieda rivala Tesco na poste najväčšieho reťazca supermarketov v Británii.

Skupinu povedie generálny riaditeľ Sainsbury's Mike Coupe. Walmart v nej získa podiel 42 percent a navyše dostane takmer tri miliardy libier. Transakcia tak firmu Asda ohodnocuje na približne 7,3 miliardy libier.

Sainsbury's je teraz druhým najväčším reťazcom supermarketov v Británii, zatiaľ čo Asda je na tretej priečke. Coupe uviedol, že firmy v rámci spojenia neplánujú žiadne uzatváranie obchodov ani prepúšťanie zamestnancov.

Spojenie reťazcom zníži náklady a zlepší ich pozíciu pri nákupe tovaru. Firmy by ale mohli naraziť na odpor zo strany regulačných úradov, uviedla agentúra Reuters.

Ak dohodu schvália protimonopolné regulačné úrady, otvorí sa tak cesta k vzniku najväčšieho reťazca v Británii. Ten bude schopný lepšie konkurovať rivalom ako sú Tesco, či internetový obchod Amazon.com, ktorý sa tlačí aj do segmentu potravín, a čoraz populárnejšie diskonty Aldi a Lidl.

Pre Walmart je tento krok súčasťou jeho širšej stratégie. Tá zahŕňa aj vytváranie spoločných podnikov na konkurenčných trhoch v súvislosti s rozširovaním ponuky internetových predajcov, a umožní mu sústrediť sa na investície do oblastí, ktoré by mu mali priniesť rast. Americký reťazec tiež rokuje o predaji svojho kontrolného podielu v brazílskych prevádzkach a je v pokročilej fáze rozhovorov o kúpe väčšinového podielu vo Flipkart Group, start-upu, ktorý sa stal najväčším indickým internetovým predajcom.

Silná konkurencia a veľký počet klientov, ktorí nakupujú on-line spôsobili, že trh s potravinami v Spojenom kráľovstve je manažérmi v maloobchode označovaný za jeden z najťažších na svete. V reakcii na to sa kľúčoví hráči na britskom maloobchodnom trhu snažia posilniť svoje postavenie. Tesco napríklad minulý mesiac získalo spoločnosť Booker Group, najväčšieho veľkoobchodníka s potravinami v Británii za 3,7 miliardy GBP, a stalo sa tak najväčším predajcom potravín v krajine.

Hodnota akcií Sainsbury's po oznámení dohody s Walmartom vzrástla o 20 % na začiatku obchodovania v pondelok. Odhaduje sa, že nová kombinovaná spoločnosť bude mať celkové tržby okolo 51 miliárd GBP a viac ako 2800 obchodov. Zlúčenie im tiež pomôže znížiť ceny mnohých „každodenných produktov“ o približne 10 %.

Dohodu však veľmi podrobne preskúmajú protimonopolné úrady. Dôvodom sú obavy, že fúzia by mohla poskytnúť kombinovanému subjektu väčšiu silu na udržanie alebo zvýšenie cien potravín.

Analytici v pondelok uviedli, že transakcia má vysoké regulačné riziko a upozornili, že to bude zdĺhavý proces.

Kombinovaná spoločnosť by mala mať – podľa odhadu analytikov – hodnotu približne 12 miliárd GBP a jej podiel na trhu s potravinami by mal dosiahnuť 27 %.

Očakáva sa, že k zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou si nová spoločnosť bude môcť pripočítať najmenej 500 miliónov GBP, keďže zlúčené spoločnosti budú profitovať z hromadného nákupu tovarov.

Spoločnosti plánujú zachovať značky Sainsbury's a Asda, ktoré majú rozdielne trhové pozície. Generálny riaditeľ Asda sa pripojí k predstavenstvu spoločného podniku, rovnako ako dvaja vedúci pracovníci Walmartu. Sainsbury's o­čakáva, že v dôsledku dohody nezavrie žiadny zo svojich obchodov, alebo akékoľvek obchody Asda.

Za rok do 10. marca zaznamenal Sainsbury's pokles zisku o 18 % na 309 miliónov GBP v dôsledku jednorazových výdavkov, aj keď jeho základný zisk pred zdanením vzrástol o 1,4 %. Tržby vrátane pohonných látok, ale bez dane z pridanej hodnoty, sa zvýšili na 28,46 miliardy GBP z 26,22 miliar­dy GBP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Tesco #Sainsbury's #Wallmart