Rusko neuvažuje o znárodnení hlinikárne, ktorú zasiahli americké sankcie

Rusko neuvažuje o znárodnení hliníkárenského koncernu Rusal zasiahnutého posledné várkou amerických sankcií.

28.04.2018 16:00
debata (2)

V sobotu to podľa agentúry Reuters povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Minulý štvrtok Kremeľ oznámil, že zvažovali prechodné znárodnenie Rusalu ako formu pomoci.

Peskov teraz uviedol, že vláda skúma iné možnosti, ako ťažkosťami postihnutú spoločnosť podporiť. Žiadne konkrétne rozhodnutie zatiaľ vo veci ale podľa neho urobené nebolo.

Rusal sa 6. apríla ocitol na novom sankčnom zozname Spojených štátov, ktorý je reakciou na údajné zasahovanie Moskvy do predvlaňajších amerických volieb. Akcie firiem, ktoré figurujú na čiernej listine, sú pod silným predajným tlakom, pretože sankcie vyžadujú, aby sa investori podliehajúci jurisdikcii USA týchto cenných papierov zbavili do jedného mesiaca.

Hodnota akcií Rusal sa po ohlásení sankcií prepadla, zatiaľ čo cena hliníka na poskočila zhruba o tretinu, napísal web denníka Financial Times. Americká vláda ale tento týždeň oznámila, že by zvážila odvolanie sankcií v prípade, že sa kontroly nad koncernom vzdá oligarcha Oleg Deripaska. Jeho holding En+ Group v piatok oznámil, že miliardár toto opatrenie „v princípe odsúhlasil“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #hliník #Rusal