Východné krajiny EÚ dobiehajú západné, sever sa vzďaluje juhu

Členské krajiny Európskej únie zo strednej a východnej časti únie doháňajú v bohatstve západných členov.

28.04.2018 08:17
debata (18)

Ekonomické rozdiely sa však prehlbujú medzi severom a juhom. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo štúdie pripravenej pre zasadnutie ministrov financií EÚ Centrom pre štúdium európskych politík (CEPS).

EÚ má záujem, aby 27 krajín, ktoré zostanú členmi únie po odchode Británie v budúcom roku, sa ekonomicky zbližovali. Verí, že veľké rozdiely sťažujú vytváranie politiky v bloku a môžu byť zdrojom budúcich kríz. Veľké rozdiely tiež poskytujú živnú pôdu euroskeptickým a populistickým stranám, ktoré môžu ohroziť budúcnosť EÚ.

Hrubý domáci produkt v 11 krajinách prevažne zo strednej a východnej Európy, ktoré sa pripojili k bloku od roku 2004, rastie rýchlejšie, priemerný rast tu dosiahol šesť percent. Výsledkom toho je kumulatívny rast reálnych príjmov na hlavu v rokoch 1999 až 2016 v niektorých prípadoch až o viac ako 200 percent. Na bohatšom západe priemerný rast predstavoval dve percentá a HDP na hlavu sa zvýšil len o 50 percent.

Finančná kríza, ktorá sa začala v roku 2010, však prehĺbila rozdiel v bohatstve v eurozóne medzi bohatším a stabilnejším severom a chudobnejším juhom. Podľa údajov Medzinárodného menového fondu HDP na hlavu v Nemecku bol v roku 2016 v porovnaní s rokom 2010 vyšší o 19 percent, v Holandsku a Francúzsku o 14 percent a v Belgicku a Rakúsku o 13 percent. V južných krajinách, ktoré mali v roku 2010 nižší HDP na hlavu, rástol oveľa pomalšie, čo prehĺbilo rozdiel v bohatstve. V Taliansku stúpol v rovnakom období len o šesť percent, v Portugalsku o desať percent a v Grécku, naopak, klesol o sedem percent.

Tento model, ktorý ukazuje zbližovanie východu a západu a rozdiely v eurozóne, je možné vidieť u mnohých ukazovateľov, ako sú reálne mzdy, investície a spotreba, uvádza štúdia. Avšak ani zbližovanie východu a západu, ani vzďaľovanie sa juhu a severu, nie je spojené s členstvom v eurozóne. Štúdia tiež predpokladá, že zbližovanie východu a západu bude v nasledujúcich rokoch pokračovať a mohlo by znovu začať aj zbližovanie severu a juhu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #HDP