Americké firemné ikony mali úspešný štvrťrok, pomáhajú im cloudové služby

Spoločnosti Microsoft a Amazon prekonali očakávania analytikov a zaznamenali výborné kvartálne výsledky. Obom firmám pomáhajú cloudové služby.

27.04.2018 07:47
debata

Čistý štvrťročný zisk americkej softvérovej spoločnosti Microsoft prekonal očakávania analytikov, predovšetkým vďaka dopytu po cloudovej platforme Azurea a softvérovom produktu Office 365. V treťom kvartáli stúpol o 35 percent na 7,42 miliardy dolárov. Odhady za obdobie troch mesiacov do konca marca prekonali aj celkové príjmy firmy, ktoré sa zvýšili o 16 percent na 26,82 miliardy dolárov.

Analytici odhadovali tržby vo výške 25,77 miliardy dolárov. Zisk na akciu bol 95 centov, odborníci očakávali iba 85 centov, v rovnakom období vlani Microsoft vyplácal 70 centov na akciu. Rekordným nárastom o 93 percent sa na výsledku podieľala vlajková loď Microsoftu, cloudová platforma Azure. Vďaka nej sa firma podľa februárového odhadu analytickej spoločnosti Canalys prepracovala na pozíciu svetovej dvojky v oblasti cloudových služieb. Jej podiel na trhu predstavuje 14 percent, pred ňou je so 32 percentami spoločnosť AWS.

Nad očakávania sa zvýšili aj príjmy divízie Productivity and Business Processes, ktorá zahŕňa softvér Office 365. Vzrástli o 17 percent na deväť miliárd dolárov, o 13 percent stúpli príjmy divízie osobných počítačov. Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows využíva väčšina osobných počítačov.

Akcie firmy si v uplynulom roku pripísali viac ako 40 percent. V posledných piatich rokoch pod šéfom Satyom Nadellom ich výkon prekonáva akcie Applu, Alphabetu a Facebooku.

Akcie Amazonu prudko poskočili

Americký internetový predajca Amazon zvýšil v prvom štvrťroku vďaka rastu internetového predaja a vyššiemu dopytu po cloudových službách zisk aj tržby. Zisk podľa jeho oznámenia medziročne stúpol na 1,6 miliardy dolárov zo 724 miliónov dolárov. Už druhý kvartál za sebou tak prekonal hranicu jednej miliardy, čo sa firme doteraz nikdy nepodarilo.

Tržby sa medziročne zvýšili o 43 percent na 51 miliárd dolárov. Oba údaje výrazne prekonali očakávania analytikov. Veľmi ziskový obrat z cloudových služieb stúpol o 49 percent na 5,4 miliardy dolárov, analytici v prieskume spoločnosti Thomson Reuters I/B/E/S v priemere uvádzali iba 5,25 miliardy dolárov. Akcie Amazonu po závere obchodovania pridali sedem percent.

Firma už minulý týždeň uviedla, že počet predplatiteľov jej prémiovej služby Amazon Prime, v rámci ktorej získajú zákazníci za paušálny poplatok dopravu zadarmo a ďalšie výhody, presiahol 100 miliónov. Spoločnosť po novom ponúka aj službu doručenia priamo do kufra zákazníkovho auta.

Amazon v poslednom období čelí kritike amerického prezidenta Donalda Trumpa, že platí málo na daniach a zneužíva služiby americkej pošty. Podľa agentúry DPA je skutočným dôvodom Trumpovej kritiky jeho nespokojnosť s tým, ako o ňom píšu noviny The Washington Post, ktoré vlastní šéf Amazonu, Jeff Bezos.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Microsoft #Amazon