Nemci počítajú s colnou vojnou s USA

Európska únia sa môže dostať do colnej vojny s USA. Najsilnejšia európska krajina Nemecko totiž nepredpokladá, že Washington predĺži EÚ výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka do USA. Podľa nemeckých vládnych kruhov je potrebné počítať s tým, že clá začnú pre štáty únie platiť 1. mája. Ide o clá na import ocele do USA vo výške 25 percent a na hliník 10 percent. Spojené štáty hrozili clami už pred niekoľkými týždňami. Napokon však dali viacerým krajinám výnimky a zamerali sa na obchodný spor s Čínou.

26.04.2018 11:50 , aktualizované: 17:50
debata (8)

Čakalo sa, či colnú vojnu s Európu americký prezident Donald Trump neodvolá po tohtotýždňovom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Trump však povedal len toľko, že v prípade ciel ide o vážne rokovania a najradšej by rokoval s európskymi krajinami bilaterálne. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa pripravuje na návštevu Washingtonu. V piatok (27. 4.) by sa mala stretnúť s americkým prezidentom Trumpom, pričom jej cieľom je zabrániť eskalácii obchodného konfliktu, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. EÚ chce zaujať spoločnú pozíciu pri rokovaniach s USA, uviedol spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier. Očakáva, že spoločná pozícia by sa mala doladiť na budúci týždeň.

EÚ pred vyše týždňom podala Svetovej obchodnej organizácii sťažnosť proti USA. Spochybnila argument Washingtonu, ktorým obhajoval clá, že dôvodom je národná bezpečnosť. Podľa únie skutočným dôvodom je ochrana priemyslu v USA, takže clá na dovoz ocele a hliníka nie sú bezpečnostnými, ale ochrannými opatreniami. Podľa dokumentu, ktorý zverejnila WTO, EÚ oficiálne požaduje konzultácie s vládou USA.

Krajiny môžu požadovať výnimky z mnohých medzinárodných obchodných pravidiel, ak môžu preukázať, že uvalenie ciel ochráni ich národnú bezpečnosť. Tieto výnimky sa však nevzťahujú na ochranárske sankcie. EÚ sa už po ohlásení ciel vyjadrila, že je pripravená zaviesť odvetné opatrenia, ktorých súčasťou majú byť clá na dovoz whisky, motoriek alebo texasiek z USA. Clá EÚ zvažuje vo výške 25 percent.

Trump už pohrozil aj vyššími clami na európske autá. Teraz EÚ dáva na americké autá clá 10 percent a USA clá na európske autá vo výške 2,5 percenta. Ak by Trump ustúpil z colnej vojny, EÚ by zrejme bola ochotná daný nepomer zmierniť. Nateraz sú automobily z EÚ považované za technologicky vyspelejšie a konkurenčná výhoda je zohľadnená aj pri vzájomných clách. Svet je v strehu aj pre colný spor, ktorý Trump rozpútal s Čínou, ktorá výnimky na clá na oceľ a hliník nedostala. Čína sa revanšovala zavedením odvetného cla vo výške až 25 percent na 128 amerických výrobkov. Tieto clá sa okrem iného týkajú mrazeného bravčového mäsa, niektorých druhov ovocia, vína a orechov.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #oceľ #obchodná vojna #clá