Pri páse sú nízke platy, sťažujú sa odbory a vyjednávajú s trnavskou automobilkou

Vo štvrtok 3. mája by sa na pôde trnavskej automobilky PSA Groupe Slovakia mali začať rokovania odborárov a zamestnávateľa za účasti sprostredkovateľa.

26.04.2018 09:49
debata (10)

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pridelilo mediátora v zmysle zákona po tom, ako sa strany nevedeli dohodnúť o znení novej kolektívnej zmluvy a Základná organizácia (ZO) Odborového zväzu (OZ) Kovo PCAS vyhlásila spor v kolektívnom vyjednávaní.

Zástupcovia zamestnancov chcú podľa slov predsedu ZO Milana Minárecha hľadať dohodu. „Pokiaľ sa to však nepodarí a ani konanie za účasti sprostredkovateľa nebude úspešné, sme pripravení využiť ďalšiu zákonnú možnosť. Ak zamestnanci vyjadria v prípadnom hlasovaní svoj súhlas, odborová organizácia je viazaná mandátom na vyhlásenie ostrého štrajku,“ uviedol Minárech vo štvrtok.

Odbory poukazujú, že závod má najnižšie mzdy vo výrobnej sfére spomedzi troch aktuálne produktívnych slovenských automobiliek. Nástupná mzda výrobného pracovníka je na úrovni 697 eur v hrubom a keďže PSA ako jediná zatiaľ nemá transparentný a fungujúci systém tarifných tried, ktorý by reflektoval lojalitu a výkonnosť zamestnancov, je podľa OZ len veľmi malá šanca posunúť sa vyššie. Odbory uviedli, že zamestnanci, ktorí v podniku pracujú 10–12 rokov, dostávajú výplatu menšiu ako 700 eur v čistom.

„V Trnave je menej ako dvojpercentná nezamestnanosť, a preto sme presvedčení, že zvýšenie miezd, ktoré navrhujeme, je nie len potrebné, ale doslova nevyhnutné. Pomôže to aj zamestnávateľovi, predovšetkým zastaviť vysokú fluktuáciu, kedy viac ako 200 ľudí odchádza z podniku každý mesiac,“ dodal podpredseda ZO František Gajdoš. „Cítime silnú podporu od slovenských i zahraničných kolegov, čoho dôkazom je, že veľké množstvo z nich, posilnilo v poslednom období našu členskú základňu,“ dodal Gajdoš.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #PSA Groupe Slovakia