Únia môže odstrihnúť Britov od GPS systému Galileo. Urobia si vlastný?

Británia zvažuje vytvorenie satelitného navigačného systému, ktorý by bol konkurentom projektu Európskej únie Galileo.

25.04.2018 21:16
debata (3)

Dôvodom je snaha obmedziť prístup Británie k citlivým bezpečnostným informáciám po jej odchode z EÚ. Informuje o tom v stredu ekonomický denník Financial Times (FT).

Satelitný program Galileo, ktorý má byť konkurentom americkému systému GPS, sa ukázal ako konfliktný bod medzi Britániou a EÚ, ktorá k Británii pristupuje tak, ako keby Londýn už úniu opustil. Hovorkyňa britského ministerstva pre podnikanie, energetiku a priemyselnú stratégiu uviedla, že Británia by chcela členom programu Galileo zostať. Pokiaľ bude odrezaná, je pripravená reagovať.

Európska komisia začala pred brexitom vylučovať Britániu a jej spoločnosti z citlivých budúcich prác na Galileovi. Britský minister pre podnikanie Greg Clark povedal, že tento krok ohrozuje bezpečnostnú spoluprácu. Británia vyzvala Európsku komisiu, aby svoj postoj zmenila a umožnila britským firmám uchádzať sa o ponuky na budúce kontrakty pre Galileo, dodala hovorkyňa.

Rozhodnutie komisie vylúčiť britské firmy znamená, že spoločnosť Airbus sa musela zaviazať k tomu, že presunie do EÚ časť aktivít pre systém Galileo, ktoré má teraz v Británii. Airbus prevádzkuje služby pozemnej letovej kontroly z Portsmouthu v južnom Anglicku a presun ohrozuje približne 100 pracovných mi­est.

Británia doteraz hrala v systéme Galileo významnú úlohu. Podieľala sa asi na 15 percentách prác na systéme. Minister Clark uviedol, že pokiaľ bude Británia zo systému vylúčená, môže to spôsobiť roky meškania a zvýšenie nákladov na projekt, ktoré majú dosiahnuť desať miliárd eur.

Clark podľa FT takisto rokuje s právnikmi o získaní 1,4 miliardy eur, ktoré krajina investovala do projektu od jeho začiatku v roku 2003.

V Prahe sídli od roku 2012 Agentúra pre európsky globálny navigačný satelitný systém (GSA), ktorá systém Galileo prevádzkuje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Galileo