Británia vydržala tri dni bez elektriny z uhlia

Od sobotňajšieho dopoludnia až do utorkového popoludnia sa Británia zaobišla bez elektriny vyrobenej s využitím uhlia.

25.04.2018 07:00
debata (2)

Dlhšie ako v uplynulých dňoch taký stav v krajine trval naposledy na konci 19. storočia, napísal spravodajský web BBC. Elektrinu v Anglicku, Škótsku a Walese zabezpečoval v uvedenej dni hlavne vietor a plyn.

Nový rekord prišiel len niekoľko dní potom, keď spoločnosť National Grid zabezpečujúca dodávky elektriny pre Britániu ohlásila historický zápis 55 hodín bez využitia uhoľných elektrární. Svoj prvý celý deň bez elektriny vyrobenej z uhlia od 19. storočia zaznamenala Británia vlani v apríli.

Londýn sa chce uhoľných elektrární úplne zbaviť do roku 2025. Oficiálne čísla uvádzajú, že vlani tvorilo uhlie iba sedem percent britského energetického mixu. Odborníci ale podľa BBC poukazujú na to, že energiu predtým vyrábanú z uhlia nahrádza produkcie na základe plynu, teda ďalšieho fosílneho paliva.

Andrew Crossland z výskumného ústavu Durham Energy Institute povedal BBC, že plyn zabezpečuje 40 percent britských dodávok elektriny a toto palivo tiež zaisťuje vykurovanie väčšiny domácností. Závislosť na plyne podľa Crosslanda robí Britániu citlivú na výkyvy na medzinárodných trhoch a neumožňuje krajine napĺňať ciele na znižovanie emisií skleníkových plynov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #plyn #uhlie