Ceny hliníka prudko klesli pre nádej na zmiernenie sankcií voči Rusalu

USA dali v pondelok americkým zákazníkom najväčšieho ruského producenta hliníka viac času na to, aby sa podrobili sankciám voči Rusalu.

24.04.2018 10:44
debata (6)

Washington navyše vyhlásil, že ich zruší, ak sa ruský oligarcha Oleg Deripaska vzdá kontroly nad firmou. Ceny hliníka v reakcii na to prudko klesli.

Cena hliníka na londýnskej burze kovov LME padla o 8,7 %. Oznámenie amerického ministerstva financií dalo totiž Rusalu viac času na to, aby predalo veľké objemy hliníka, ktoré sa hromadia v dôsledku sankcií. Minulý týždeň vyskočili ceny hliníka v reakcii na sankcie proti Rusku, ktoré zasiahli aj Deripasku, na najvyššie úrovne od polovice roka 2011.

Americké ministerstvo financií dalo firmám z USA čas do 23. októbra namiesto 5. júna, aby prerušili obchodné styky s Rusalom. Dodalo, že neuvalí sekundárne sankcie na subjekty mimo USA, ktoré obchodujú s Rusalom alebo jeho divíziami.

Akcia Rusalu, ktorý je jednou z najväčších hlinikárskych spoločností na svete, na moskovskej burze vyskočila o 17,7 %.

Deripaska vlastní vo firme Rusal 48-% podiel a kontroluje ju prostredníctvom dohody s ostatnými majiteľmi, uviedol analytik BCS Global Markets Oleg Petropavlovsky. Dodal, že nie je jasné, či by Washingtonu stačilo zrušenie tejto dohody.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #hliník #Oleg Deripaska #Rusal