Alphabet (Google) výrazne zvýšil zisk až na 9,4 miliardy USD

merická spoločnosť Alphabet, ktorá je majiteľom Googlu, v prvom štvrťroku zvýšila čistý zisk medziročne o 73 percent na 9,4 miliardy dolárov.

24.04.2018 01:27
debata

Je to výrazne lepší výsledok, než očakávali analytici. Tí upozorňujú, že terajšie obavy o súkromie používateľov v prostredí internetu zatiaľ nemajú na hospodárenie firmy bezprostredný vplyv.

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali, že Alphabet za štvrťrok zarobí 6,56 miliardy dolárov. Zisk v prepočte na akciu dosiahol 13,33 dolára, zatiaľ čo pred rokom to bolo 7,73 dolára. Trh čakal 9,28 dolára na akciu. Tržby sa medziročne zvýšili o 26 percent na 31,1 miliardy dolárov.

Vďaka záujmu o reklamu podnik mohol zvýšiť jej cenu na vyhľadávači, na videoportáli YouTube či v miliónoch partnerských aplikácií. Analytici ale nevylučujú, že záujem o nákup reklám v tomto roku klesne, zadávatelia reklám totiž budú musieť vyhovieť smernicu Európskej únie o ochrane osobných údajov, ktorá tento týždeň nadobudne platnosť.

Vďaka tejto smernici by sa viac používateľov mohlo rozhodnúť odmietať cielenú reklamu, čo by mohlo Google podľa Briana Wiesera zo spoločnosti Pivotal Research pripraviť na tržbách o niekoľko miliárd dolárov. Aj tak sa ale analytici domnievajú, že prípadný pokles bude len dočasný.

Akcie Alphabetu bezprostredne po zverejnení výsledkov rástli približne o jedno percento. Neskôr zisk zmiernili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Alphabet