S kryptomenami sa na burzách obchoduje oveľa menej ako koncom roku

Denný objem aktivít na kryptomenových burzách je oproti koncu minulého roka polovičný, vyplynulo z analýzy zverejnenej na webovej stránke CryptoCompare, z ktorej v piatok cituje agentúra Reuters.

20.04.2018 17:41
debata

Kým v decembri 2017 sa denne priemerne zobchodovalo 17 miliárd dolárov, kleslo toto číslo tento rok v marci na 9,1 miliardy dolárov a v polovici apríla na 7,4 miliardy dolárov. Avšak v porovnaní s rovnakým obdobím vlani na jar to bolo stále 25-krát viac.

Raketovo rastúca cena digitálnych mien ako je bitcoin vyvolala ku koncu roka mániu. Mince si zaobstarávali drobní investori z celého sveta. Niektoré vlády preto začali varovať, že prikročia k regulácii tohto trhu.

To záujem o digitálne meny schladilo a ich cena začala klesať. Hodnota bitcoinu sa od decembrového a januárového vrcholu prepadla na menej ako polovicu. Dnes sa jeho kurz na burze CoinDesk pohybuje okolo 8500 dolárov, v polovici decembra sa pritom vyšplhal až na maximum 19 000 USD. Druhá a tretia najväčšia kryptomena – ethereum a ripple – stratili zo svojej ceny na konci minulého roka ešte viac.

Objem kryptomenových obchodov na burzách spadol v marci a v prvej polovici apríla na úroveň vlaňajšieho novembra. Ľudia, ktorí sa v tomto odvetví pohybujú, ale podľa agenury Reuters tvrdia, že mimoburzovému obchodovaniu s kryptomenami sa darí oveľa lepšie. Okrem iného preto, že mimo burzy nakupujú a predávajú veľkí inštitucionálni investori.

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena