Po amerických sankciách pre Rusko budú nasledovať ruské pre USA

Rusko neodloží prijatie legislatívy, ktorá bude reakciou na nové sankcie USA proti Moskve. Uviedol to v pondelok štátny tajomník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Rjabkov, ktorého citovala agentúra RIA.

16.04.2018 12:05 , aktualizované: 18:47
debata (23)

Vysokopostavení členovia dolnej komory ruského parlamentu – Štátnej dumy, minulý týždeň oznámili, že zvažujú návrh legislatívy, ktorá by Kremľu umožnila zakázať alebo obmedziť dovozov produktov z USA.

Rjabkov v pondelok povedal, že Moskva diskutuje aj tom, čo nazval „Washingtonom zneužívané postavenie dolára ako globálnej rezervnej meny“.

USA 6. apríla rozšírili sankcie proti Moskve na ďalších sedem ruských oligarchov a 17 predstaviteľov ruskej vlády. Washington zakázal svojim občanom a firmám, aby robili obchody s množstvom ruských spoločností, podnikateľov a úradníkov. Washington tiež zmrazil akékoľvek aktíva ruských firiem a jednotlivcov, na ktorých sa vzťahujú sankcie a ktoré môžu byť v jurisdikcii USA.

Americké sankcie negatívne ovplyvnili ruské trhy. Spôsobili oslabenie ruských akcií, napríklad výrobcu hliníka Rusal, ale aj rubľa.

Biely dom nové sankcie proti Rusku ešte stále zvažuje

Biely dom informoval, že rozhodnutie o uvalení nových sankcií proti Rusku padne „v blízkej budúcnosti“ a neviaže sa na pondelkový termín, ktorý v nedeľu naznačila veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová v pondelok podľa agentúry AP uviedla: „Zvažujeme dodatočné sankcie proti Rusku a rozhodnutie padne v blízkej budúcnosti.“

Veľvyslankyňa Haleyová v nedeľu pre reláciu Face the Nation v americkej televízii CBS povedala, že sankcie voči Moskve budú uplatnené za to, že umožňuje vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada naďalej používať chemické zbrane. Ambasádorka dodala, že americký minister financií „oznámi sankcie v pondelok, ak ich už aj neoznámil“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie