Cena hliníku prudko stúpla, ženú ju hore protiruské sankcie

Cena hliníka v piatok stúpla na nové šesťročné maximum a za celý týždeň vykázala rekordný rast.

14.04.2018 08:29
debata (6)

Môžu za to sankcie, ktoré Spojené štáty uvalili na ruskú spoločnosť Rusal, druhého najväčšieho producenta tohto kovu na svete. Cena v piatok stúpla až na 2340 dolárov za tonu, nakoniec ale zisky hliník zmazal a klesol o 1,7 percenta na 2285 USD za tonu. Za celý týždeň sa však cena zvýšila o takmer 12 percent, čo je najvyšší rast od roku 1987, keď sa s hliníkom začalo v súčasnej podobe obchodovať, uviedla agentúra Reuters.

Hliníkové ingoty od ruskej spoločnosti Rusal. Foto: Reuters, Ilya Naymushin
Rusal, hliník Hliníkové ingoty od ruskej spoločnosti Rusal.

Obchodníci sa tento týždeň snažili nahromadiť čo najväčšie zásoby hliníka pre obavy, že keď z trhu zmizne kov od Rusalu, bude ho na trhu nedostatok. Londýnska burza kovov (LME) pre sankcie prestane od 17. apríla obchodovať s hliníkom od Rusalu.

„Ak dodávky od Rusalu (z veľkej časti) zmiznú z trhu, teda ak ich nebude možné naďalej predávať prostredníctvom tretej strany, povedie to k významnému deficitu. A to je pre ceny určite pozitívne,“ povedal analytik firmy Natixis Cameron Karami.

Ruská spoločnosť Rusal je najväčším producentom hliníka mimo Číny. Vlani firma vyprodukovala 3,7 milióna ton kovu, a na celosvetovej produkcii tak mala podiel takmer sedem percent. Zhruba 800 000 ton putovalo do USA alebo zákazníkom napojeným na USA, uviedol denník Financial Times. Bez zahrnutia Číny má Rusal podiel na celosvetových dodávkach 14 percent.

Spojené štáty pred týždňom rozšírili sankčný zoznam o 24 Rusov a 14 subjektov. Je medzi nimi aj ruský miliardár Oleg Deripaska a jeho firma Rusal. Zaradenie na čiernu listinu znamená, že americké úrady dotknutým osobám a firmám zmrazia všetok majetok, ktorý majú na území pod americkú správou. Americké firmy navyše nesmú sa sankcionovanými ľuďmi a subjektmi nijako spolupracovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #hliník #Rusal