Jaguar Land Rover zníži v Británii výrobu a bude prepúšťať

Najväčšia britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) zruší približne 1000 pracovných miest a obmedzí výrobu vo svojich dvoch závodoch v Anglicku.

13.04.2018 17:34
debata (2)

Dôvodom je pokles predaja spôsobený neistotou okolo odchodu Británie z EÚ, tzv. brexitu, a zmätky týkajúce sa budúcnosti vozidiel s naftovým motorom. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informovaný zdroj.

Výroba sa má znížiť v závodoch v mestách Solihull a Castle Bromwich. Hovorca JLR odmietol komentovať počet plánovaných prepustených, ale firma potvrdila, že plánuje urobiť zmeny vo výrobe.

„Vo svetle pokračujúcich protivetrov, ktoré majú vplyv na automobilový priemysel, vykonávame niektoré úpravy našich výrobných plánov a počtov agentúrnych zamestnancov,“ uviedla firma vo vyhlásení.

V januári firma oznámila, že v tomto roku dočasne obmedzí výrobu vo svojom ďalšom britskom závode, v Halewoode, pre slabnúci dopyt súvisiaci s brexitem a zvýšením daní na naftové vozidlá. Neposkytla však detaily o prípadnom prepúšťaní.

Predaj značky Jaguar v tomto roku na domácom trhu zatiaľ klesol o 26 percent a Land Roveru o 20 percent. Kupujúci nemajú záujem o naftové vozidlá pre obavy z plánovaného zvýšenia daní a možným zákazom a obmedzeniam v niektorých krajinách.

Počet registrácií nových áut v Británii klesá už rok. Automobilový zväz uvádza, že za pokles môže čiastočne slabá dôvera spotrebiteľov pre brexit, keď v rokoch 2015 a 2016 bol dopyt po nových vozidlách rekordný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Jaguar Land Rover #Brexit