Rusko zváži tranzit plynu cez Ukrajinu aj po roku 2020

Rusko je pripravené zvážiť dodávky plynu do Európy plynovodom cez Ukrajinu aj po roku 2020. Povedal to v stredu ruský minister pre energetiku Alexander Novak podpredsedovi Európskej komisie a komisárovi pre energetickú úniu Marošovi Šefčovičovi.

11.04.2018 23:00
debata (15)

Kyjev ale v stredu upozornil, že Rusi navrhujú prepravovať cez Ukrajinu od roku 2020 oproti súčasnosti také malé množstvo plynu, že by sa to Ukrajincom ekonomicky nevyplatilo.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok uviedla, že výstavba plynovodu Nord Stream 2, ktorý má cez Baltské more spojiť Rusko a Nemecko, nebude možná, pokiaľ nebude jasné, akú úlohu bude mať Ukrajina – doteraz tranzitná krajina.

Ruské ministerstvo pre energetiku vo vyhlásení uviedlo, že Novak a Šefčovič spolu hovorili cez telefón a rokovali o dodávkach ruského trhu na európske trhy, napísala agentúra Reuters.

Viac ako tretina plynu vyvážaná z Ruska do Európskej únie sa v súčasnosti dopravuje cez Ukrajinu. Ruský plynárenský gigant Gazprom sa však chce vyhnúť Ukrajine a stavajú nové plynovody. Súčasná dohoda o tranzite plynu cez Ukrajinu končí 31. decembra 2019 a Moskva v minulosti dávala najavo, že cez Ukrajinu naďalej plyn vyvážať nemieni.

Chystaný plynovod Nord Stream 2 má obísť krajiny, cez ktoré ide do západnej Európy veľká časť ruského plynu. Plynovod je tŕňom v oku predovšetkým Ukrajine a Poľsku, ale aj ďalším štátom, ako je Česká republika a Slovensko. Podľa týchto krajín ide stavba proti záujmom EÚ, zvyšuje závislosť na Rusku a nesie so sebou riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny.

Gazprom sa v utorok vyjadril, že môže zachovať tranzit plynu cez Ukrajinu v objeme 10 až 15 miliárd kubických metrov ročne, pokiaľ to bude ekonomicky účelné. Ruský Kommersant minulý mesiac napísal, že Gazprom bude potrebovať ukrajinské plynovody aj v roku 2020, pretože infraštruktúra v EÚ nebude pripravená pre odber plynu z projektu Nord Stream 2.

Ukrajinu neuspokojí preprava 10 až 15 miliárd metrov kubických plynu ročne, ako navrhuje ruský Gazprom, pretože tranzit tak malého množstva plynu by bol stratový, uviedol ukrajinský minister energetiky Ihor Nasalyk. „Na niečo také naša krajina nepristúpi. Pre Ukrajinu je to nevýhodné! Za takých okolností budeme musieť pridávať zo svojho, aby sme plyn v tak malom objeme prepravili,“ povedal agentúre Interfax-Ukrajina a zdôraznil, že tranzit plynu sa oplatí pri objeme najmenej 40 miliárd metrov kubických – a nad toto množstvo už ukrajinská trasa svojou výhodnosťou prekoná aj Nord Stream.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Nord Stream