Cena cukru po zrušení kvót prudko klesá, cukrovary sú znepokojené

Po vlaňajšom zrušení kvót na cukor je situácia na trhoch s touto komoditou "mimoriadne dramatická", cena cukru klesá.

10.04.2018 14:44
debata (7)

Uviedol to pre TASR podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček. V súčasnosti je jeho cena na úrovni okolo 307 eur za tonu, čo je podľa Janíčka „veľmi nízka hodnota“.

„Po zrušení kvót nastal paradox, že niektoré západoeurópske krajiny, hlavne Nemecko a Francúzsko, začali zvyšovať produkciu cukrovej repy možno aj o 20 %. Na európskom trhu sa tak vlani vyrobilo 20 miliónov ton cukru, čo pri spotrebe 17 miliónov ton znamená 3 milióny ton cukru exportovať. Prebytok cukru je pritom aj na svetových trhoch, takže cena cukru zaznamenala strmhlavý pád,“ spresnil.

Súčasná situácia je podľa je Janíčka zlou správou aj pre cukrovarnícky priemysel na Slovensku aj v EÚ, vzhľadom na to, že súčasné ceny cukru sú už pod nastavenou cenou, ktorá bola počas trvania kvótového systému ako cena ekonomicky prijateľná, a to vo výške 404 eur za tonu cukru. „V súčasnosti sme rapídne pod uvedenou hodnotou,“ dodal Janíček.

Trh s cukrom v EÚ je od 1. októbra 2017 liberali­zovaný. Najväčší producenti cukru sú Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Veľká Británia, Holandsko. Výrobcovia v EÚ zareagovali na ukončenie kvót na cukor tak, že v rámci cukrovarníckej kampane 2017 dosiali v priemere o 16 % väčšie výmery plôch cukrovej repy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cukor #cukrovar