Úvery na bývanie od bánk prekročili 25 miliárd eur

Banky na Slovensku ku koncu februára tohto roka poskytli úvery na bývanie v objeme 25,16 miliardy eur. Medziročne objem úverov vzrástol o 2,8 miliardy eur. Vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

10.04.2018 11:10
debata (2)

Úvery stavebného sporenia ku koncu druhého mesiaca tohto roka dosiahli úroveň 2,33 miliardy eur, pričom toto číslo zahŕňa stavebné úvery a medziúvery.

Slovenský regulátor po novom upravil vykazovanie údajov o poskytnutých úveroch. Dôvodom je legislatívna zmena hypotekárneho bankovníctva a následné zmeny vo výkazníctve od začiatku tohto roka. Po novom tak nie sú k dispozícii časové rady o podkategóriách úverov na bývanie.

Z hľadiska podielov jednotlivých bánk na poskytnutých úveroch na bývanie mala najväčší podiel Slovenská sporiteľňa, ktorý predstavoval 27,67 %. Za ňou nasledovala VÚB s 21,44-% podielom a na treťom mieste je Tatra banka s podielom 13,81 %.

Pri úveroch zo stavebného sporenia mala najväčší podiel už tradične Prvá stavebná sporiteľňa. Predstavoval 83,45 %. Za ňou nasledovali zvyšné spoločnosti podnikajúce na Slovensku, a to Wüstenrot stavebná sporiteľňa a ČSOB stavebná sporiteľňa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #dom #byt #hypotéka