Čína sa viac otvorí svetu a zníži clá na dovoz áut

Čína zníži dovozné clá na autá, viac otvorí finančný sektor a zlepší ochranu duševného vlastníctva, uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching na kľúčovom ázijskom ekonomickom fóre.

10.04.2018 09:29
debata (8)

„Čína svoje dvere zatvoriť nemieni. Naopak, plánuje ich otvoriť ešte viac,“ povedal Si Ťin-pching v prejave na Baoao Fóre pre Áziu.

Ako dodal, Peking „rozšíri prístup k svojmu bankovému a poisťovaciemu sektoru, posilní spoluprácu so zahraničnými finančnými trhmi a zníži aj dovozné clá na viacero výrobkov vrátane automobilov“. Druhá najväčšia ekonomika sveta okrem toho plánuje vytvoriť atraktívnejšie prostredie pre investorov a zlepšiť ochranu duševného vlastníctva. Práve to je oblasť, ktorá bola hlavnou príčinou rozhodnutia Washingtonu uvaliť na čínske produkty dovozné clá, čo viedlo k napätiu vo vzťahoch dvoch svetových ekonomík.

Čínsky prezident v prejave nespomenul konflikt s USA, skritizoval však „mentalitu z obdobia studenej vojny“. Uviedol, že „globalizácia ekonomiky je nezvratným trendom“.

Napätie medzi USA a Čínou nabralo na intenzite minulý týždeň, keď najskôr Čína reagovala rovnakou mincou na návrh americkej vlády uvaliť na čínske výrobky v hodnote 50 miliárd USD (40,64 miliardy eur) dovozné clá a následne americký prezident Donald Trump oznámil, že nariadil obchodnému splnomocnencovi, aby zvážil možnosť uvaliť ďalšie clá na čínske produkty v hodnote 100 miliárd USD. Peking opäť reagoval, pričom oznámil, že proti jednostranným ochranárskym krokom USA prijme adekvátne opatrenia.

Podľa Číny „protekcionizmus nikam nevedie“ a kroky Trumpovej administratívy „sú zlým receptom na problémy americkej ekonomiky“. V pondelok (9.4.) však Trump podľa agentúry Bloomberg nasadil zmierlivejší tón, keď uviedol, že americká administratíva „sa s Čínou pravdepodobne dohodne“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA #obchodná vojna