Čína žiada EÚ o podporu v obchodnom spore s USA

Čína vyzvala Európsku úniu, aby ju podporila v postoji proti protekcionizmu Spojených štátov a pomohla jej presadiť medzinárodný obchodný poriadok. Agentúre Bloomberg to oznámil vedúci čínskej misie v EÚ Čang Ming.

06.04.2018 13:02
debata (1)

„Čína a EÚ by mali zaujať jasný postoj proti protekcionizmu a spolupracovať pri presadzovaní multilaterálneho obchodného poriadku,“ napísal Čang Ming. Najnovšie kroky USA sú podľa neho úplne proti základným zásadám a hodnotám Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok ohlásil úmysel uvaliť clo na dovoz ďalšieho čínskeho tovaru v hodnote 100 miliárd dolárov. To znamená, že hodnota importu z Číny v tomto colnom režime by sa strojnásobila.

Trumpov krok prichádza deň potom, keď Čína oznámila, že chce uvaliť 25-percentné clo na 106 amerických výrobkov, okrem iného na autá, lietadlá či sójové bôby. Peking tým reagoval na obdobný zoznam, ktorý USA zverejnili v utorok. Ten pre zmenu obsahuje 1300 čínskych výrobkov, na ktoré chcú aplikovať 25-percentnú clo Spojené štáty. V oboch prípadoch ide o tovar, ktorého dovoz do Číny respektíve do Spojených štátov dosahuje na každej z oboch strán takmer 50 miliárd dolárov ročne.

Európska komisia uviedla, že sa usiluje o zmiernenie situácie a v súčasnosti vedie rokovania na vysokej úrovni. „EÚ je presvedčená, že by vždy mali byť prijímané opatrenia v rámci WTO, ktorá poskytuje veľa nástrojov pre efektívne riešenie obchodných rozporov,“ vyhlásil tento týždeň hovorca komisie Daniel Rosario.

„Vyzývame príslušné strany, aby zabezpečili, že ich kroky budú v súlade s pravidlami WTO,“ povedal Rosario.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA #obchodná vojna