Čína sa Američanom pomstila na bravčovom mäse i víne

Čína sa rozhodla revanšovať USA za uvalenie ciel na oceľ a hliník zavedením odvetného cla vo výške až 25 percent na 128 amerických výrobkov. Tieto clá sa okrem iného týkajú mrazeného bravčového mäsa, niektorých druhov ovocia, vína a orechov, informovala agentúra Reuters. Americký prezident Donald Trump, ktorý o clách na oceľ a hliník rozhodol minulý mesiac, zatiaľ na čínsku odvetu oficiálne nereagoval. Čína už na konci marca USA vyzvala, aby sa "stiahli z okraja priepasti" a vyhli sa hroziacej obchodnej vojne. Už vtedy Peking avizoval, že ako odpoveď na uvalenie ciel by mohol zaviesť clá na americké produkty v hodnote troch miliárd dolárov. Na niektoré ovocie a orechy, napríklad jablká a mandle, Peking s platnosťou od pondelka uvalil clá vo výške 15 percent, na osem produktov vrátane bravčového či hliníkového šrotu dokonca vo výške 25 percent.

03.04.2018 06:00
jablká, banány, import, USA, supermarket, Beijing Foto:
Čína sa rozhodla uvaliť clá najmä na americké poľnohospodárske produkty vrátane jabĺk či orechov.
debata (79)

„Pozastavenie colných ústupkov zo strany Číny je legitímna akcia prijatá na základe pravidiel WTO, s cieľom ochrany čínskych záujmov,“ uviedlo čínske ministerstvo financií. WTO je skratka Svetovej obchodnej organizácie, ktorej sú Spojené štáty aj Čína členmi. „Americkí politici by si mali čo najskôr uvedomiť, že sa Čína nikdy nepoddá, ak USA začnú obchodnú vojnu,“ napísal v úvodníku oficiálny čínsky denník Global Times. Ak si vo Washingtone mysleli, že Peking na uvalenie amerických ciel nebude reagovať alebo zareaguje len symbolicky, mali by sa „s týmto preludom rozlúčiť“.

Podľa odhadov bude okamžitý vplyv čínskych opatrení na americké hospodárstvo obmedzený, investori sa však obávajú, že ak sa pridajú k Pekingu so zavádzaním ochranárskych opatrení ďalšie krajiny, bude to mať negatívny vplyv na oživenie svetového hospodárstva. Tieto obavy mali vplyv aj na finančné trhy, po krátkodobom oslabení však akcie čoskoro svoje straty vyrovnali, uviedla agentúra AP. Indexy tokijskej a šanghajskej burzy vrástli o 0,5 percenta.

Prezident Donald Trump na konci marca podpísal dekrét, ktorý by mohol viesť k uvaleniu ciel na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 50 miliárd dolárov. Opatrenie je reakciou na údajné čínske krádeže amerického duševného vlastníctva. Peking tieto obvinenia odmieta. Clá na dovoz ocele a hliníka prezident Trump podpísal 8. marca. Výnimku dostali Argentína, Austrália, Brazília, Kanada, Mexiko a Južná Kórea a v poslednej chvíli dočasne aj krajiny Európskej únie.

Spojené štáty z Číny dovážajú len malé množstvo ocele a hliníka. Reakcia na zavedenie amerických ciel je tak podľa ekonómov skôr snahou Pekingu, aby nevyzeral v spore ako slabší partner. Uvalenie ciel na poľnohospodárske produkty sa dotkne predovšetkým Američanov vo vidieckych oblastiach, ktoré v prezidentských voľbách v roku 2016 podporili súčasného prezidenta Trumpa. V roku 2017 americkí poľnohospodári predali do Číny tovar zhruba za 20 miliárd dolárov. Pre amerických predajcov bravčového mäsa je Čína tretím najväčším trhom.

Spor v oblasti ciel je jedným aspektom širšieho napätia medzi Washingtonom a Pekingom pre čínsky obchodný prebytok voči USA a pre politiku Pekingu v oblasti prístupu do jeho ekonomiky. Experti uviedli, že Peking môže odpovedať na nové clá Bieleho domu oveľa silnejšie. Jediným výsledkom obchodnej vojny medzi dvoma najsilnejšími ekonomikami sveta však budú len vzájomné škody a straty globálnej ekonomiky. Z Číny zatiaľ ešte neprišla konkrétna odpoveď na hrozbu Bieleho domu, že dovozy z Číny zaťaží clom až v hodnote 50 miliárd dolárov.

Americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer ich zavedenie odôvodnil nečestnými čínskymi obchodnými praktikami. Zoznam produktov, na ktoré bude platiť ohlásené clo, má byť vypracovaný do dvoch mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Čína #USA #ovocie #orechy #hliník #oceľ #bravčové mäso #clá