Diaľničné mýto rozzúrilo Albáncov, zdemolovali novú mýtnu stanicu

Zhruba dve desiatky ľudí utrpeli v sobotu zranenia pri protestoch proti zavedeniu mýta na diaľnici na severovýchode Albánska.

31.03.2018 18:08
debata (13)

Rozzúrený dav, ktorý sa dostal do potýčky s policajtmi, dokonca neďaleko mesta Kukës zdemoloval stanicu na výber mýta, informovala agentúra AP.

Albánske úrady zaviedli mýto na jednej z diaľnic na severe krajiny, ktorá spája hranicu s Kosovom a jadranské pobrežie. Na protest proti tomu sa neďaleko Kalimashského tunela v sobotu zišlo niekoľko stoviek ľudí. Pôvodne pokojná demonštrácia sa ale po čase zvrhla a rozzúrení ľudia začali hádzať kamene na policajtov a ničiť stanicu na výber mýta. Časť z nej dokonca zapálili, napísala agentúra AP.

Podľa agentúry DPA utrpelo zranenia dvanásť protestujúcich a päť policajtov. Agentúra AP s odvolaním sa na ministra vnútra Fatmira Xhafaja uviedla, že zranených policajtov je trinásť. Minister Xhafaj aj premiér Edi Rama násilie odsúdili a sľúbili prísne potrestanie útočníkov. Predseda najsilnejšej opozičnej Demokratickej strany Lulzim Basha vyzval vládu, aby z platenia mýta vylúčila ľudí žijúcich v okolí diaľnice a celkovo znížila výšku mýta.

Po novom musí vodič na severovýchode Albánska platiť za diaľnicu v prepočte niekoľko eur. Spoplatnený je zhruba stokilometrový úsek od kosovskej hranice k mestu Milota pri jadranskom pobreží. Po diaľnici podľa AP jazdí k morumnožstvo turistov z Kosova. Medzinárodné konzorcium dostalo licenciu na výber mýta na tejto diaľnici na tridsať rokov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Mýto #Albánsko