Káva v Kalifornii musí mať varovanie pred rakovinou, rozhodol sudca

Losangeleský sudca rozhodol, že americký kaviarenský reťazec Starbucks a ďalšie firmy musia na svoje kávové produkty predávané v štáte Kalifornia dať varovanie pred rakovinou. Pražená zrnková káva totiž obsahuje aj akrylamid, ktorý údajne môže mať karcinogénne účinky.

30.03.2018 08:39
debata (17)

Predajcovia kávy sa bránili, že v káve je len malé množstvo akrylamidu a že hrozba predstavovaná spomínanou chemickou látkou, ktorá vzniká pri pražení, je zanedbateľná. Poukazovali tiež na štúdie, podľa ktorých má pitie kávy pozitívne účinky na ľudské zdravie.

Sudca Elihu Barle ale tento týždeň rozhodol, že spoločnosť Starbucks a ďalšie firmy tieto argumenty nepodložili dostatočnými dôkazmi. Firmy majú teraz čas do 10. apríla, aby vzniesli námietky.

Nezisková organizácia CERT (Rada pre vzdelávanie a výskum v oblasti toxikológie) už v roku 2010 obvinila kaviarne, obchody a ďalšie zariadenia, vrátane Starbucks či 7-Eleven, že nedostatočne varujú svojich zákazníkov o množstve akrylamidu v kávových nápojoch a o toxických účinkoch tejto látky.

CERT poukazuje na to, že akrylamid je kalifornskými zákonmi klasifikovaný ako karcinogén, a predajcovia kávy tak majú podľa organizácie povinnosť varovať milióny Kalifornčanov, ktorí pijú ich produkty. Niektoré firmy na túto požiadavku už pristúpili, podľa AP ale varovné tabuľky často umiestňujú vo svojich podnikoch na nie príliš viditeľné miesta, ako napríklad pod pult s cukrom a smotanou.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v roku 2016 odstránila kávu zo zoznamu „možných karcinogénov“, pripomenula tlačová agentúra AP.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #káva