Taxikári vyhrali s Uberom bitku, nie vojnu

Alternatívna taxislužba Uber dočasne pozastavila poskytovanie svojich služieb. Slovenskí taxikári oslavujú víťazstvo. Za pravdu im dal Okresný súd Bratislava I, ktorý Uberu zakázal prevádzkovanie taxislužby, a to pre rozpor so zákonom o cestnej doprave.

30.03.2018 10:00
debata (11)

"Napriek tomu, že nám rozhodnutie súdu ešte nebolo doručené, zaznamenali sme vyjadrenie súdu a pozastavujeme prevádzku služby v Bratislave, kým sa celá situácia vyjasní,“ informovala spoločnosť vo svojom vyhlásení v utorok večer. V stredu sa už Uber k danej situácii nechcel vyjadriť. Podľa informácií denníka Pravda spoločnosť pracuje na tom, aby prevádzku v Bratislave obnovila.

Súd vo svojom rozhodnutí Uberu zakázal prevádzkovať a sprostredkovať takú taxislužbu, ktorá je v rozpore so zákonom. Podľa hovorcu bratislavských súdov Pavla Adamčiaka rozhodnutie sa stalo vykonateľným 6. marca 2018 a právoplatným 22. marca 2018. Napriek tomu zákon o cestnej doprave bol platný aj pred rozhodnutím súdu a vodiči poskytujúci jazdy prostredníctvom aplikácie Uber boli povinní spĺňať podmienky aj predtým.

Žalobu na spoločnosť Uber podalo Občianske združenie koncesovaných taxikárov, ktoré ako prvé zverejnilo obsah súdneho uznesenia. Na internete sa však ohlasujú najmä používatelia Uberu, ktorí sú s rozhodnutím nespokojní. Ako bude združenie pokračovať ďalej, nie je zatiaľ jasné.

Aplikáciu Uberu si zákazníci môžu vo svojich telefónoch otvoriť aj naďalej. Objednanie vozidla však nie je možné. Používateľ na mape nevidí žiadne voľné automobily vo svojom okolí. V Bratislave však aj naďalej funguje viacero mobilných aplikácií, ktorými je možné si privolať odvoz.

Jedna z aplikácií funguje na podobnom princípe ako Uber. Jazdia pre ňu teda aj vodiči, ktorí nespĺňajú zákonné požiadavky. Ďalšia dvojica aplikácií však na podobnom princípe združuje licencovaných taxikárov. Teda zákazník ma istotu, že po jej použití ho odvezie taxikár spĺňajúci zákonné požiadavky.

Na internete sa medzitým množia negatívne skúsenosti cestujúcich s klasickými taxislužbami. Ceny štandardných taxíkov sú často vyššie ako vodičov spoločnosti Uber. Navyše pri nástupe priamo z ulice je jazda taxíkom drahšia ako pri telefonickej objednávke. S výnimkou použitia aplikácií navyše cestujúci ťažko odhadne cenu jazdy.

V Bratislave funguje aj taxislužba, ktorá ponúka všetky jazdy za 5 eur, no skúsenosti zákazníkov hovoria o tom, že ich dostupnosť je často obmedzená. Výhodou aplikácie Uber je to, že cestujúci pozná cenový odhad aj na základe aktuálnej premávky v meste. Rovnako tak má k dispozícii aj krstné meno vodiča a jeho hodnotenia od ostatných cestujúcich. Rovnako pozná aj trasu, ktorou má šofér ísť, takže sa nemôže stať, že bude oklamaný.

Všetky tieto funkcionality však majú dostupné aj dve aplikácie, ktoré ponúkajú služby licencovaných taxikárov. S Uberom nesúhlasia taxikári v celej Európe. V Brne sa službu už pokúsili zakázať, v Prahe vo februári proti nej protestovali taxikári blokovaním dopravy.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #taxi #Uber