Európske akcie majú za sebou ťažký štvrťrok, klesli najviac za dva roky

Západoeurópske akcie napriek štvrtkovému rastu podporenému správami o akvizíciách a oživení v januári zaznamenali za celý štvrťrok najhorší prepad za dva roky. Európsky index STOXX 600 sa za celý prvý štvrťrok znížil o 4,7 percenta a vo štvrtok uzavrel na 370,87 bodu, napísala agentúra Reuters.

30.03.2018 07:10
debata

Prvý štvrťrok sa ukázal byť pre akciové trhy jedným z najnáročnejších. Vývoj na trhu bol značne nestabilný pre napätie v oblasti obchodu po oznámení amerických ciel a obavy o ďalší vývoj v technologickom sektore.

V Európe bolo dôvodom na predaj tiež viacero makroekonomických ukazovateľov, ktoré naznačovali možné hospodárske spomalenie. Vlani, naopak, akcie podporovalo očakávanie silnejšieho ekonomického rastu.

Štvrtkový rast akcií v Európe podporili správy o fúziách a akvizíciách. Automobilka Renault stúpla o 5,7 percenta na najvyššiu hodnotu za viac ako desať rokov vďaka správe agentúry Bloomberg o možnej fúzii s japonským Nissanom.

Špekulácie o spojení pomohli aj ďalším výrobcom áut, ako Daimler, PSA, Porsche a Volkswagen. Akcie britskej strojárske firmy GKN stúpli o deväť percent po oznámení spoločnosti Melrose Industries, že sa jej podarilo získať kontrolu nad GKN. Naopak, firma Sodexo klesla o 15,7 percenta pre zhoršenie výhľadu tržieb a ziskové marže a slabším výsledkom hospodárenia za druhý štvrťrok.

debata chyba
Viac na túto tému: #burzy