Ak mestá zakážu dízle, Volkswagen teraz predávané autá odkúpi

Nemecká automobilka Volkswagen ponúkne kupcom nových naftových vozidiel, že odkúpi ich automobily späť v prípade, že nemecké mestá zavedú zákaz ich prevádzky. Oznámila to vo štvrtok podľa agentúry Reuters firma, ktorá sa tak snaží bojovať s poklesom dopytu po naftových vozidlách.

29.03.2018 16:31
debata (3)

Pri hlavnej značke VW sa bude ponuka vzťahovať na automobily kúpené v období od začiatku apríla do konca tohto roka. Zákazník bude môcť požiadať o spätné odkúpenie za aktuálnu hodnotu vozidla, ak mesto, v ktorom žije alebo pracuje, počas troch rokov od nadobudnutia automobilu zakáže jeho prevádzku. Spätné odkúpenie bude však podmienené tým, že si zákazník zároveň kúpi iný automobil, na ktorý sa zákaz nebude vzťahovať.

Pri českej značke Škoda sa bude ponuka vzťahovať na automobily zhotovené v období od začiatku apríla do konca júna, platiť bude štyri roky od kúpy vozidla, napísala agentúra Reuters.

Spolkový správny súd v Lipsku koncom minulého mesiaca rozhodol, že nemecké mestá majú právo zakázať vo svojich uliciach jazdu starších naftových áut. Zákazy, ktoré môžu byť časovo a miestne ohraničené, sa podľa ochrancov životného prostredia z organizácie Deutsche Umwelthilfe, ktorá prípad iniciovala, do budúcnosti môžu týkať až niekoľko desiatok miest.

Čistota ovzdušia sa síce v spolkovej republike postupne zlepšuje, asi 70 nemeckých miest ale stále ešte prekračuje povolené maximálne koncentrácie oxidu dusičitého. Limity, ku ktorých prekračovanie najviac prispievajú práve dízle, majú dodržiavať už od roku 2010.

Naftové automobily sa dostali do centra pozornosti pre aféru Volkswagenu s manipuláciou s testami emisií oxidov dusíka. Volkswagen v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s testami nainštaloval do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #diesel #emisie