Obchvat Prievidze možno začnú stavať v budúcom roku

S výstavbou obchvatu Prievidze by sa malo začať už v budúcom roku. Budovanie stavby je však podmienené uvoľnením fondov Európskej únie z iných operačných programov, tiež jej bezproblémovou prípravou. Informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

28.03.2018 13:27
debata

O výstavbe obchvatu už v uplynulých dňoch rokovali i zástupcovia Prievidze s projektantom, spoločnosťou ISPA a investorom, ktorým je Slovenská správa ciest – Investičná výstavba a správa ciest (SSC IVSC) Žilina. „Stretnutie sa týkalo najmä aktualizácie dokumentácie na stavebné povolenie prvej etapy, druhej stavby obchvatu, teda prepojenia priemyselnej zóny pri letisku a cesty I/9. Zúčastnení prerokovali pripomienky mesta, išlo mimo iného o kruhové križovatky na Ciglianskej ceste a do priemyselného parku Západ I alebo osud starej Košovskej cesty,“ načrtol Ďureje.

Zástupcovia mesta s investorom a projektantom podľa neho prerokovali aj pripomienky k výstavbe novej plánovanej cesty, ktorá by mala spojiť Gorazdovo nábrežie cez Sadovú ulicu zo sídliska, ľudovo nazývaného, Kolotoč do Priemyselného parku Západ I. „Cieľom mesta je, aby sa vybudovalo nové a dopravne efektívne spojenie centra mesta a priemyselného parku cez sídlisko Píly. Okrem potreby vybudovania chodníka, verejného osvetlenia a protihlukovej steny sa ťažisko presunulo aj k potenciálnemu využitiu pre potreby mestskej hromadnej dopravy,“ doplnil.

K financovaniu obchvatu zo zdrojov Európskej únie je potrebné vypracovať štúdiu realizovateľnosti. Obstarávanie je už ukončené a pred podpisom zmluvy, zákazka dodania štúdie sa podľa rezortu dopravy momentálne nachádza na kontrole na Úrade pre verejné obstarávanie. Zhotovenie štúdie má trvať šesť mesiacov. „Mesto vníma veľmi pozitívne, že investor sa snaží využiť čas na aktualizáciu projektovej dokumentácie obchvatu. Keďže bola vypracovaná ešte v roku 2006, je potrebné reagovať na niektoré zmeny, ktoré sa odvtedy udiali,“ podotkol zástupca primátorky Ľuboš Maxina.

Na stretnutí mestu podľa neho potvrdili, že ak nevzniknú nové prekážky a ďalšie finančné požiadavky na stavbu, je reálne hovoriť o tom, že sa táto časť obchvatu začne budovať už v budúcom roku 2019 s termínom dokončenia v roku 2021 až 2022. „Treba však zdôrazniť, že to ešte závisí od viacerých okolností. Napríklad musia vládni politici na tento projekt uvoľniť eurofondy z iných operačných programov,“ pripomenul.

Výzvu na okamžité začatie budovania obchvatu mesta vyjadrila verejnosť aj prostredníctvom petície, tú podporilo 8100 ľudí z hornej Nitry. Petičné hárky odovzdala primátorka Prievidze Katarína Macháčková na Úrade vlády ešte vo februári tohto roka.

Záujem riešiť dopravnú infraštruktúru na hornej Nitre, a to vybudovaním obchvatu mesta, ako i dobudovaním rýchlostnej cesty R2, potvrdili ešte vo februári tohto roka i zástupcovia vlády. Investície súvisia s transformáciou regiónu po útlme baníctva, ktorou sa okrem vlády zaoberá i Európska komisia a miestne samosprávy.

Prvý úsek stavby I/64 – obchvat Prievidza začala SSC – IVSC Žilina stavať v roku 2008. Zrealizovaný je však zatiaľ len od priemyselného parku v Prievidzi po kruhový objazd pri Bojniciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #cesty #Prievidza