Sociálna poisťovňa už prepočítala 72-tisíc penzií starodôchodcov

Sociálna poisťovňa naďalej zaznamenáva zvýšený záujem o informácie k prepočtom starobných dôchodkov, tzv. starodôchodcov.

28.03.2018 13:20
debata

Celkovo sa to týka viac ako 135 000 dôchodcov, ktorým bol starobný dôchodok priznaný podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004 a ktorým musí SP podľa novej právnej úpravy nanovo určiť sumu ich dôchodku. Od začiatku roka doteraz už pritom Sociálna poisťovňa rozhodla celkovo približne v 72 000 konaniach.

SP rozhodne o sume každého starobného dôchodku, na ktorý sa nové určenie sumy vzťahuje, o čom doručí poberateľovi starobného dôchodku písomné rozhodnutie. Keďže ide o časovo aj administratívne náročný výpočet, zákonný termín, do ktorého je Sociálna poisťovňa povinná rozhodnúť, je 31. október 2018.

Poberatelia starobného dôchodku, ktorí majú nárok na nové určenie sumy dôchodku a nebolo im ešte doručené rozhodnutie, sa nemusia obávať a nemusia žiadať o prepočet. Sociálna poisťovňa dôchodok prepočíta automaticky, bez žiadosti. Ak im vznikne nárok na zvýšenie ich dôchodku, bude im táto zvýšená suma doplatená spätne od 1. januára 2018 bez ohľadu na to, kedy SP o novom určení sumy dôchodku rozhodne.

To, či poberateľ starobného dôchodku má, alebo nemá nárok na prepočet starobného dôchodku, si môže preveriť aj použitím kalkulačky na webovej stránke Sociálnej poisťovne, respektíve sa informovať v informačno-poradenskom centre Sociálnej poisťovne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #starodôchodcovia