Šéf WTO: Obchodná vojna USA a Číny by mala vážne dôsledky

Generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo varoval, že obchodná vojna medzi Čínou a Spojenými štátmi by mala vážne dôsledky pre svetovú ekonomiku.

28.03.2018 10:05
debata (1)

V rozhovore s BBC tiež upozornil, že terajšie obchodné spory medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta predstavujú jeden z najťažších momentov v 23-ročnej histórii WTO.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal dekrét, ktorý by mohol viesť k uvaleniu ciel na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 60 miliárd dolárov. Čína následne pohrozila odvetnými opatreniami. Uviedla tiež, že po obchodnej vojne netúži, ale nebojí sa do nej vstúpiť.

Peking podľa stredajšej správy vplyvného denníka čínskej komunistickej strany The Global Times v blízkej dobe predstaví zoznam možných odvetných ciel na dovoz amerického tovaru. Čína už minulý týždeň pohrozila zavedením ciel na tovar z USA v hodnote až troch miliárd dolárov, napríklad na bravčové mäso, jablká či oceľové rúrky. Reagovala tak na americké clá na oceľ a hliník, ktorá vstúpili do platnosti v piatok.

Azevedo uviedol, že globálna obchodná vojna sa síce ešte nezačala, ale už sa objavili prvé kroky smerujúce k jej vypuknutiu. Ľudia podľa neho začínajú chápať, že situácia je vážna a aký by mohla mať vplyv na svetovú ekonomiku. „Stále pokračujú rokovania,“ upozornil šéf WTO. „Chceme sa tejto vojne vyhnúť, takže teraz musíme pre jej odvrátenie urobiť všetko, čo je v našich silách,“ dodal.

Azevedo tiež uviedol, že nezaregistroval žiadne známky odklonu Spojených štátov od WTO. Trumpovu vládu už niekoľko krajín obvinilo, že vytvára krízu vo WTO, pretože blokuje vymenovanie obchodných sudcov a odvoláva sa na národnú bezpečnosť, čo je tradične v rámci WTO tabu, aby ospravedlnila zavedenie ciel na oceľ a hliník. Trump minulý mesiac označil WTO za „katastrofu“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #WTO #obchodná vojna