Francúzsky deficit sa zmestil do limitu EÚ. Prvýkrát za desaťročie

Schodok francúzskych verejných financií v minulom roku klesol na 2,6 percenta hrubého domáceho produktu. Prvýkrát za desať rokov sa tak dostal pod trojpercentný limit stanovený rozpočtovými pravidlami Európskej únie. Vyplýva to z pondelkovej správy francúzskeho štatistického úradu INSEE.

26.03.2018 10:13
debata (1)

Údaje štatistikov sú priaznivejšie, než sa predpokladalo. Cieľom francúzskej vlády pre minulý rok bolo zníženie deficitu na 2,9 percenta HDP. V roku 2016 predstavoval deficit 3,4 percenta HDP. Údaje sú priaznivou správou pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý chce dodržiavaním rozpočtových pravidiel EÚ obnoviť fiškálnu dôveryhodnosť Francúzska. To je teraz jednou z dvoch členských krajín eurozóny, ktoré čelia disciplinárnemu konaniu pre nadmerný rozpočtový deficit, napísala agentúra Reuters.

Macronakrátko po svojom zvolení vlani v máji prijal nepopulárne úsporné opatrenia, aby zabezpečil splnenie trojpercentného limitu. K zlepšeniu stavu verejných financií však veľkou mierou prispeli aj vyššie daňové príjmy, za ktorými je rýchlejší hospodársky rast.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Francúzsko