Vplyv ciel bude zatiaľ obmedzený, dôležité je, čo príde po nich

Priamy vplyv plánu prezidenta USA na uvalenie ciel na dovoz čínskeho tovaru v hodnote 50 až 60 mld. USD ročne a ohlásené odvetné čínske clá na import amerických tovarov v hodnote 3 mld. USD bude podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Moody's obmedzený. Konštatovala však, že ide o najvýznamnejšie obchodné opatrenia, ktoré doteraz administratíva USA prijala.

25.03.2018 15:13
debata (5)

Ak sú znakom začiatku demontáže terajšej architektúry obchodu, na americkú a globálnu ekonomiku to bude mať významne negatívny dopad, uviedla agentúra.

„Úplný vplyv ciel bude závisieť od toho, či po nich bude nasledovať séria podobných krokov zo strany iných veľkých ekonomík,“ konštatovala. V prípade takého vývoja, ktorý však nie je základným scenárom agentúry Moody's, by globálny ekonomický rast poškodilo spomalenie obchodu, vyššie ceny a oslabenie podnikateľskej e spotrebiteľskej dôvery.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok začal procedúru, ktorá by mohla viesť k uvaleniu ciel na čínsky dovoz, pričom obvinil Čínu z krádeže technológií. Dekrét, ktorý prezident podpísal, prikazuje splnomocnencovi pre obchod zverejniť do 15 dní zoznam navrhovaných ciel na verejnú diskusiu. Trump zároveň požiadal ministra financií Stevena Mnuchina, aby predložil zoznam reštrikcií na čínske investície a uviedol, že jeho vláda pripravuje sťažnosť na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Peking zverejnil zoznam amerických importovaných tovarov, na ktoré by mohol uvaliť odvetné clá v reakcii na americké clá na oceľ a hliník. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že straty spôsobené týmito americkými clami vykompenzujú vyššie čínske clá na bravčové mäso, jablká, oceľové potrubie a ďalšie tovary z USA. Ministerstvo však vyzvalo Washington na vyjednávania.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo