Čína sľubuje, že sa naďalej bude otvárať svetu

Čína chce pokračovať v otváraní svojho trhu a reformách, vrátane fiškálnych reforiem, ktorých súčasťou bude zmena daní.

25.03.2018 10:14
debata

Krajina sa tiež bude rovnako správať k domácim i zahraničným firmám a chrániť právo na duševné vlastníctvo. Vo svojich prvých verejných prejavoch od svojho vymenovania na čínskom rozvojovom fóre to sľúbili nový vicepremiér Chan Čeng a minister financií Liou Kchun.

Liou sľúbil, že v tomto roku Čína zníži daň z pridanej hodnoty pre spracovateľský a dopravný sektor a navrhne zákon o spotrebnej dani. Chce tiež dokončiť a zaviesť daň z majetku. Krajina tiež plánuje zvážiť svoju daňovú politiku a upraviť ju tak, aby podporila zahraničné investície v krajine a nabádala čínske firmy investovať v zahraničí.

Liou nadviazal na predchádzajúce prejav generálneho tajomníka Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángela Gurríu, ktorý uviedol, že reforma dane z pridanej hodnoty je dôležitá pre transformáciu Číny z ekonomiky závislej na ťažkom priemysle k ekonomike zameranej na inovácie a sektor služieb.

Chan v prejave zdôraznil, že Čína sa potrebuje viac otvoriť vonkajšiemu svetu a urobí tak prostredníctvom svojho projektu novodobej hodvábnej cesty. Sľúbil tiež, že zabezpečí rovnakú ochranu vlastníckych práv zákonom a posilní ochranu duševného vlastníctva.

Spojené štáty kritizujú Čínu za nedostatočnú ochranu duševného vlastníctva a rozdielne správanie k zahraničným a domácim firmám. Táto kritika sa stala dôvodom, prečo americký prezident Donald Trump hrozí Číne zavedením dovozných ciel. V piatok podali USA sťažnosť u Svetovej obchodnej organizácie pre podozrenie z krádeže duševného vlastníctva Čínou.

Prezident Americko-čínskej obchodnej rady John Frisbie povedal agentúre Reuters, že Čína sľubuje opatrenia, ktoré majú viesť k väčšiemu otvoreniu trhu a ochrane duševného vlastníctva už určitý čas, ale americká obchodná komunita zatiaľ na akciu iba čaká.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Čína #USA