Analytik NBS: Slovensko stráca konkurencieschopnosť

Slovensko začalo z pohľadu kľúčových rebríčkov konkurencieschopnosti po viacročnej stagnácii strácať svoju pozíciu. V niektorých ukazovateľoch patrí dokonca medzi najhoršie krajiny Európskej únie (EÚ) a z dlhodobého hľadiska to môže mať negatívny vplyv na hospodársky vývoj na Slovensku. Poukázal na to analytik Úseku pre menu, štatistiku a výskum (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS) Tibor Lalinský.

23.03.2018 14:38
debata (12)

„Obdobie zásadných zmien podmienok podnikania, v ktorom sa Slovensko zviditeľnilo ako výrazne proreformná krajina, vystriedalo niekoľkoročné obdobie stagnácie v oblasti vývoja kvality podnikateľského prostredia a neskôr aj strata pozície v rámci regiónu V4,“ opísal Lalinský v analytickom komentári s tým, že z výsledkov v správe Doing Business 2017 z roku 2016 vyplynulo zhoršenie postavenia Slovenska v rámci EÚ z 15. 16. miesta na 18. pozíciu.

Najnovšia správa z roku 2017 toto umiestnenie potvrdzuje a konštatuje čiastočné zväčšenie medzery medzi Slovenskom a špičkou rebríčka v oblasti podnikateľského prostredia. V prípade Slovenska ide podľa analytika najmä o to, že iné krajiny sú aktívnejšie a úspešnejšie v prijímaní reforiem.

Slabú pozíciu Slovenska v regióne V4 potvrdzujú aj komplexnejšie rebríčky konkurencieschop­nosti, ktoré zároveň uvádzajú ešte horšie umiestnenie Slovenska v rámci EÚ. Napríklad Správa o globálnej konkurencieschop­nosti Svetového ekonomického fóra (WEF) na roky 2017 2018 hodnotí SR ako šiestu najmenej konkurencieschopnú krajinu EÚ.

Pozícia SR je slabá aj v rebríčku digitálnej konkurencieschop­nosti Inštitútu pre rozvoj manažmentu (IMD, 2017), kde spomedzi 63 hodnotených krajín zastáva 43. 46. miesto. V rámci V4 vykazuje nižšiu schopnosť využívať digitálne technológie v porovnaní so Slovenskom len Maďarsko.

Konkurencieschop­nosť SR ťahá nadol hlavne kvalita a efektívnosť verejných inštitúcií, skonštatoval analytik. WEF uviedlo v roku 2017 ako najproblematic­kejšie faktory korupciu, daňové zaťaženie a neefektívnu vládnu administratívu.

Zistenia prezentované NBS v Analýze konvergencie slovenskej ekonomiky z roku 2017 podľa Lalinského potvrdzujú súvislosť medzi kvalitou podnikateľského prostredia a prílevom priamych zahraničných investícií do krajiny v dlhšom období. „Trend zhoršovania relatívnej pozície Slovenska v rámci konkurencieschop­nosti tak prirodzene vyvoláva obavy týkajúce sa poklesu investičnej atraktívnosti Slovenska, spomalenia rastu domácej ekonomiky a životnej úrovne v dlhšom horizonte,“ uzatvára analytik.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť