Kyjev skonfiškoval všetok majetok Gazpromu na Ukrajine

Ukrajina skonfiškovala všetky aktíva ruského plynárenského koncernu Gazprom na svojom území. Povedal to pre ukrajinské médiá ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko s tým, že štátny rozpočet tak získal okolo 100 miliónov hrivien (3,08 milióna eur).

21.03.2018 10:32
debata (29)

Podľa agentúry Unian Ukrajina plánuje získať od Gazpromu niekoľko miliárd dolárov. „Zatiaľ sa nám podarilo získať časť z tejto sumy, všetko, čo patrilo Gazpromu na území Ukrajiny bolo zdokumentované, skonfiškované a presunuté do štátneho rozpočtu,“ povedal Petrenko s tým, že hodnota týchto aktív predstavuje vyše 100 miliónov hrivien.

Na základe rozhodnutia ukrajinských súdov má Gazprom zaplatiť pokutu vyše 6 miliárd USD (4,89 miliardy eur) za zneužitie dominantného postavenia na ukrajinskom trhu tranzitu plynu. Pokutu ešte v roku 2015 stanovil ukrajinský protimonopolný výbor. Súd sumu potvrdil, Gazprom sa následne proti rozhodnutiu prvostupňového súdu odvolal, ale v máji 2017 aj Najvyšší hospodársky súd Ukrajiny pokutu potvrdil. Odvtedy Ukrajina pracovala na skonfiškovaní aktív Gazpromu.

Petrenko zároveň dodal, že v súvislosti s rozhodnutím súdu sa vláda bude usilovať o naplnenie verdiktu aj v iných krajinách, s ktorými má Ukrajina „príslušné dohody“. Čo sa týka nedávneho rozhodnutia arbitrážneho súdu v Štokholme, na základe ktorého má Gazprom vyplatiť ukrajinskému Naftogazu 2,56 miliardy USD, Petrenko uviedol, že ukrajinská firma robí potrebné kroky na získanie tejto sumy.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina